2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Karrier

Élményközpont épül az agrártudományok megszerettetéséért

Az agrártudományok társadalmi ismertségét növelnék a 2018 őszén Martonvásáron megnyíló látogatóközponttal. Az Agroverzum névre hallgató komplexum 900 millió forintból épül meg. Az akadémia tudományos intézményi hátterével megtámogatott 1100 négyzetméteres látogatóközpont elsődleges célcsoportja az iskoláskorú gyerekek és a családok lesznek, feladata pedig a tudományos eredmények népszerűsítése, változatos kommunikációs eszközökkel.
 
 

Az Agroverzum Tudományos Élményközpont zászlóshajó szerepet kíván betölteni be az agrártudományok társadalmi elfogadtatásának növelésében – mondta el dr. Bajzáth Judit, a látogatóközpont vezetője a sajtó számára tartott helyszínbejáráson. Az épülő élményközpont tevékenysége összetett lesz: nemcsak "hagyományos" látogatóközponti rendezvények, hanem célcsoport-orientált, tematikus programok egészítik majd ki – tette hozzá.

Látványterv

Az agrártudományi élményközpont elsősorban az általános és középiskolák, felsőfokú oktatási intézmények és a pedagógusok felé nyit oly módon, hogy az oktatáshoz kapcsolódó tevékenységek szervezésében vállal szerepet. Működése során kiemelt szerepet kap a kutatóintézetekkel és az agráriumban tevékenykedő cégekkel való kapcsolat kialakítása is, közös rendezvények, továbbképzések, fórumok megszervezésével. Az állandó kiállítás keretében például interaktív, multimédiás rendszerekkel támogatva a legkorszerűbb agrártudományi ismereteket próbálják bemutatni a közönségnek.

A kiállítás megismerteti a mezőgazdasági termeléstől egyre jobban eltávolodó embereket azzal, hogy mi minden történik az érdekükben. A látogatóközpontnak az is célja, hogy a tudomány területére csábítsa a fiatalokat.

Ahhoz ugyanis, hogy a magas színvonalú agrártudományi kutatásnak folytatása is legyen, gondoskodni kell az utánpótlásról. A létesítmény tehát egyfajta pályaorientációs szerepet is betölt majd. A tárlat bemutatja a gyakorlati, műszaki fejlesztés és az élvonalbeli kutatás néhány eredményét, de kitér majd az Agrártudományi Kutatóközpont kiemelkedő kutatásaira is. Az épületben 550 négyzetméteren láthatók majd az MTA ATK munkáját bemutató kiállítások. Az ún. Street Science programok keretében a mindennapi élethez kapcsolódó, hasznos tudnivalók (pl. biogazdálkodás, biológiai védelem stb.) kapnak szerepet, a Science Fair (Tudományos Vásár) programok során pedig egy-egy nagyobb tudományos projekt, vagy intézeti munka népszerűsítése zajlik majd.

Az építkezés jelenlegi fázisa

A nagyszabású projektet még 2015-ben egy kormányhatározat rögzítette, mely szerint egy új agrárkutató - és az ehhez kapcsolódó látogatóközpontot - hoz létre az akadémia Martonvásáron, a Brunszvik-Dreher Kastély parkjában elhelyezkedő „kiskastély” épületében.

Tóth Krisztina


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu