Ideje belevágni: agrárterveinkhez 60 millió forintot igényelhetünk alacsony kamattal

agrarszektor.hu
A gazdaság szereplői közül a mezőgazdasági ágazat élt a leginkább az elmúlt fél évben a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével, és a kedvező gazdasági környezet tovább növelheti az agrárium hitelállományát. Az OTP Agrár sajtóreggeli keretében adott képet a magyar agrárhitelezési piac folyamatairól. Az eseményen bemutatták a hitelintézet új termékét is. Az OTP Bank Agrár Fejlesztési Hitele már beruházási és fejlesztési célokra is elérhető.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

"A magyar mezőgazdaság kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, 2010 óta egyharmaddal emelkedett, ezzel a legerősebb növekedést érte el hazánk az Európai Unióban" - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Az agrárium tartós fejlődésének, jövedelmezősége növekedésének alapfeltétele a termelékenység javulása, ennek kialakításában pedig kulcsfontosságú szerepet játszik az elmúlt években felpörgött agrárhitelezés.

"A mezőgazdaság hitelállománya 2019 második negyedévének végén már elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedés - jelzi a banki bizalmat és az összességében optimista gazdálkodói jövőképet. A meglévő és induló hitelfinanszírozási programoknak, valamint a vidékfejlesztési program beruházásainak köszönhetően a hitelezési aktivitás további bővülését várja az agrártárca" - tette hozzá Feldman Zsolt.


A januárban indított, kedvezményes kamatozású NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede - több mint 52 milliárd forint - az agráriumba került, tehát a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább a lehetőséggel - szerepel a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi közleményében. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a nyertes uniós pályázati projektek megvalósításával az agrárberuházások további növekedése várható idén, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet pedig a következő időszakban is arra ösztönzi az agrárium szereplőit, hogy beruházásaikhoz vegyenek igénybe előnyös feltételekkel kínált hitelforrásokat is.

Az OTP Bank újonnan kialakított agrár-finanszírozási termékét Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgató-helyettese ismertette: "A magyarországi agrárium finanszírozásában a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető pályázatok sikeres megvalósításához már régóta igénybe vehető az OTP Zöld folyosó elnevezésű hitelterméke, ami elsősorban a piac nagyobb szereplőinek kínál megoldást. A kisebb vállalkozások kihívásaira az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének legújabb termékvariánsa ad választ, amely a kedvező kamatozású NHP fix lehetőségére épül" - mutatott rá az ügyvezető igazgató-helyettes. A csaknem 1 éve elérhető konstrukciót eddig termőföld vásárlására és szabad felhasználásra vehették fel az érintettek. Az, hogy beruházási és fejlesztési célokra már a kedvezményes kamatozású NHP fix-szel is igényelhető, még szélesebb kereteket biztosít az ügyfelek számára.

"A Zöld Folyosó után az OTP Agrár Fejlesztési Hitel egy újabb kiváló hiteltermék, amit az OTP Bank az AVHGA közreműködésével nyújthat" - hangsúlyozta Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. A konstrukció keretében az agrárvállalkozók, őstermelők vagy családi gazdaságok 5-60 millió forintot igényelhetnek, legalább 5 és legfeljebb 10 éves futamidő mellett. A hitel termőföld vagy magántulajdonban lévő ingatlan fedezete mellett és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességével vehető igénybe. Mivel a konstrukció az NHP fix programra épül, így a futamidő végéig legfeljebb 2,5 százalékos fix költséggel kell számolniuk az ügyfeleknek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?