Így hatna a magyar mezőgazdaságra a Brexit

agrarszektor.hu
Pontosan még nem látható, hogy kilép-e és ha igen, mikor és hogyan az Egyesült Királyság az Európai Unióból. Az esetleges megegyezés nélküli Brexit hatásai várhatóan több uniós tagország agrárágazatában - így a miénkben is - is feszültséget okoznának, állapították meg legutóbbi véleménycikkükben az OTP Agrár szakértői.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tele vannak a hírek a Brexit körüli fejleményekkel, mégsem lehet pontosan látni, hogy mi fog történni a jelenleg érvényes kilépési dátum napján, október 31-én. Egy esetleges rendezetlen kilépés - amelynek továbbra is megvan az esélye - súlyos kereskedelmi sokkal fenyeget, és nem csak a brit gazdaság számára. "No deal" esetén az Egyesült Királyság egy főre jutó GDP-je a becslések szerint akár 10 százalékkal is visszaeshet, ám az Európai Unióban maradó tagállamok sem járnának jól. A Brexit különösen hátrányos hatást gyakorolhat az Egyesült Királyság pénzügyi szektorára, de a legfőbb negatívumok az eddigi vámmentességet felváltó szabályozásból adódhatnak, ami bizonyos agrártermékek esetében különösen magas terheket jelentene.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!
Az uniós agrárágazatot tekintve leginkább Németország, Hollandia, Franciaország és Írország számára okozhat kereskedelmi problémát a brit kilépés.

A Brexit hatásai a gabona és az olajos növények piacán rövidtávon önmagukban valószínűleg nem gyakorolnak jelentős hatást. A zöldség-gyümölcs ágazatban azonban Egyesült Királyságba történő uniós export nehézségekbe ütközne, ami miatt túlkínálat alakulhat ki és ez jelentősen növelheti a versenyt a közösség bent maradó 27 tagországának egységes piacán.

Az uniós állattenyésztők számára is rossz idők jöhetnek: az Egyesült Királyság harmadik országokkal tervezett szabadkereskedelmi megállapodása esetén az onnan származó marhahús-termékek importja versenyképesebbé válna a brit és az uniós termékekhez képest. A sertéságazatban az EU és az Egyesült Királyság között alkalmazott esetleges vámok, vagy nem vámjellegű korlátozások erőteljes, a keresletet lényegesen befolyásoló ármozgásokhoz vezethetnek. A kilépés azonban az EU tejtermék- és tojáságazatát is negatívan érintené.

A magyar agrárgazdaságra a Brexit hatásai mérsékeltek lehetnek, egyes termékek előállítóit azonban érzékenyen érintheti a szigetország kilépése. A húsból készült termékek 12,8 százaléka, az élelmezési célra alkalmas zöldségfélék 8,9 százaléka és a különféle ehető készítmények (pl. méz, élelmiszerkészítmények) 6,4 százaléka került 2017-ben az Egyesült Királyságba. Várhatóan mindenekelőtt e termékek esetében fejthet ki majd lényeges hatást a brit kilépés.

A közvetlen magyar kivitel tekintetében a legnagyobb problémák a tápok és takarmányok, valamint a feldolgozott zöldségfélék, különösen a csemegekukorica piaca szenvedheti el.

A magyar export tekintetében lényegesnek minősíthető bor- és mézkivitel is megnehezülhet a Brexit után. Tekintve, hogy a magyar alapanyagok egy része tovább-feldolgozás után kerül a brit piacra, a hazai agrár- és élelmiszeripari exportot a kilépés közvetlen hatásánál nagyobb károk is érhetik. Míg ugyanis már rövidtávon csökkenhet egyes agrártermékek vásárlása és/vagy ára, jelentős többletkínálat is jelentkezhet ezekből, ami az árak további mérséklődését eredményezheti.

Az OTP Agrár szakértőinek megítélése szerint összességében a Brexit az európai országok integrációja, illetve az Európai Unió versenyképessége szempontjából rendkívül káros, míg a rendezett kilépés, esetleg - amennyiben ez még lehetséges - annak elkerülése az Egyesült Királyság és az EU tagországai szempontjából is előremutatóbb lenne.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?