Most lett elege Trumpnak mások sikeres exportjából: megfenyegette Brazíliát és Argentínát

agrarszektor.hu
Nem tetszik az Egyesült Államok elnökének a brazil és az argentin valuta árfolyama, amit alulértékeltnek tart. Úgy véli, ez hátrányosan érinti az amerikai farmerek exportlehetőségeit, ezért azonnali büntetést helyezett kilátásba Twitter-üzenetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mindig megremeg a kormányfők gyomra, ha Donald Trump twittelni kezd. Most a brazil Jair Bolsonaro és Argentína új vezetője, Alberto Fernández érezhette kényelmetlenül magát. Utóbbi éppen azért ülhetett a kormányrúd mellé, mivel elődje, Macri politikája ötven százalékos inflációhoz vezetett, a munkanélküliségi ráta tíz százalék körüli, a pesó pedig bezuhant. Bolsonaro 2018. évi választási győzelméhez is az kellett, hogy a recesszióban lévő ország ne lásson más kiutat, de még most is 13 százalékos a munkanélküliség és 25 százalékos infláció. Mindkét ország erősen el van adósodva.

A pénzromlásuk tehát nem említhető egy napon a kínai valuta szándékos leértékelésével, Trump bizonyára tudja ezt. A brazil export felfutása azonban ténylegesen piacokat hódított el az Egyesült Államoktól, ami bosszantja az amerikai elnököt, noha ez inkább köszönhető saját vámháborújának és annak, hogy mindez egybeesik a Kínában tomboló afrikai sertéspestissel. Brazília nem győzi hússal és szójával ellátni az ázsai piacot, miközben az USA-nak más értékesítési lehetőségek után kell kutatnia. Most az elnök Twitter-üzenetében azt közölte: azonnali hatállyal bevezeti a Brazíliából és Argentínából érkező acél- és alumíniumtermékekre az importvámot.

2018 júniusában Amerika számos országgal szemben meghirdette az acéláruk 25 és az alumíniumtermékek 10 százalékos vámtarifáját. Úgy tűnik, most a két dél-amerikai államon van a sor. Bolsonaro mégis abban bízik, hogy mielőtt a vámemelés ténylegesen bekövetkezne, egyezségre jut Trumppal. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, szerinte Trump meg fogja érteni, hogy az export az egyetlen esélyük a gazdaságuk felszínen tartására.

Forrás: farms.com. Nyitókép: shutterstock.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?