Megjelent az állattartó telepek fejlesztéséről szóló pályázat: itt vannak a részletek

Megjelent az állattartó telepek fejlesztéséről szóló pályázat: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
Megjelent a "Baromfi- És Sertéstartó Telepek Járványvédelmi Rendszereinek Fejlesztése" című pályázat. Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázati felhívást a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására - közölte Nagy István agrárminiszter.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A miniszter kiemelte, az új, "Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése" elnevezésű felhívás célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenési kockázatának csökkentése, különböző technológiai alkalmazások beszerzésének és kiépítésének támogatásával - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ennek keretében támogathatók például a járványvédelemhez kapcsolódó, építéssel járó beruházások, valamint építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzései is.

Hangsúlyozta: a felhívás kedvezményezettjei mezőgazdasági termelők, valamint kollektív beruházás esetén termelői csoportok, termelői szervezetek, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, valamint szociális szövetkezetek lehetnek. A 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően az egyes egyéni és kollektív beruházások is maximum 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, a regionális besorolástól függően 40-50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kifejtette: a Vidékfejlesztési Program pályázatára 2020. április 27. napjától 2022. április 26. napjáig nyújthatók be a támogatási kérelmek a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon. Az első értékelési szakasz 2020. május 11. napjáig tart. Az egyes értékelési határnapokig benyújtott projektek elbírálása együttesen történik. A felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu oldalon tájékozódhatnak. Íme a tervezet megjelenése óta eltelt időszakban történt legfontosabb változások.

  • A projektek benyújtására már 2020. április 27-től van lehetőség.
  • A pályázatból igényelhető juttatás összege emelkedett. A feltételeknek megfelelő projekteket, maximum 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítik.
  • Az elszámolható költségek között a madárháló átkerült az önállóan nem támogatható tevékenységek közé. Természetesen továbbra is be lehet szerezni a madárhálót, azonban csak egy önállóan támogatható tevékenységgel együtt.
  • A célterületek kiegészültek a fürj-, a húshasznosítású galamb-, a fácán-, a fogoly-, a strucc-, az emu-, és a vaddisznótartó gazdaságok támogatásával.
  • A pályázatban a térségi szempontokra adható pontszám csökkent, míg ezzel egyidejűleg emelkedtek az ökológiai gazdálkodást, a TCS-t, valamint a környezetet érintő pontok.
  • A telepi hullaégető beszerzésére maximálisan nettó 5 millió forint, míg a telepi takarmánytárolásra nettó 3 millió forint igényelhető.
  • A felhívás 1. számú mellékletében megjelent a "kerítésrendszer kialakítása, korszerűsítése/fejlesztése" tevékenység.

A NAK a pályázat megjelenését szükségesnek és fontosnak tartja, és üdvözli. A kamara bejelentette, hogy a felhívás iránt érdeklődők körében pályázati előminősítést végez, valamint segítséget nyújt a támogatás valószínűségének előzetes felméréséhez. Ehhez mindössze egyetlen, 15 perc alatt elkészíthető kérdőívet kell kitölteni. Ezt követően a NAK megfogalmaz egy szakvéleményt a beruházási terv támogathatóságával összefüggésben. A kérdőív ezen az oldalon érhető el. A beruházási pályázatok megvalósításával kapcsolatos kérdéseket a nemeth.balint@nak.hu címre lehet továbbítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?