Már csak néhány napig lehet szankciómentesen beadni az egységes kérelmeket

Már csak néhány napig lehet szankciómentesen beadni az egységes kérelmeket

agrarszektor.hu
Az április 6-án elindult egységeskérelem-beadási időszak az utolsó szakaszához érkezett, ugyanis a május 15-i szankciómentes benyújtási határidőig már csak 10 nap van hátra, ennyi idejük van a lehetőséggel még nem élt gazdálkodóknak a teljes támogatás igénylésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai május 4-ig mintegy 86 ezer kérelem beadásában segítettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A korábbi években a támogatási kérelmek évi mintegy 70%-át a NAK falugazdászai adták be, így a köztestület 2014 óta több mint 1000 milliárd forint forrás megszerzésében segítette a gazdálkodókat, tudhattuk meg a kamara közleményéből. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta szokatlan helyzethez, és a - NAK által kezdeményezett jogszabály-változtatásnak köszönhetően - döntően telefonos ügyintézéssel lebonyolított beadások zökkenőmentesen zajlottak. A kamarai falugazdászok május 4-ig összesen 86 194 kérelem beadásában segédkeztek. Ez 8,5 ezerrel haladja meg az elmúlt év azonos időszakában regisztrált számot. Ez annak fényében különösen jelentős növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt a korábban megszokottakhoz képest gyökeresen át kellett alakítani az ügyintézés menetét.

A beadott 86 194 kérelemből 77 426 darabot telefonos eljárással rögzítettek a falugazdászok a Magyar Államkincstár online kérelembeadó felületén. Személyes ügyintézéssel járó kérelembeadásra - előre leegyeztetett időpontban - csak indokolt esetben került sor, május 4-ig összesen 9993 alkalommal történt ilyen. Ezekre az esetekre is felkészülve a kamara számos biztonsági szabályt vezetett be, illetve a falugazdász-irodákat a szigorúbb ügyfélfogadási előírásokhoz igazodva alakította át, egyúttal biztosította az alkalmankénti személyes ügyfélfogadáshoz a megfelelő minőségű és mennyiségű higiéniai feltételeket és fizikai védőeszközöket a falugazdászok és az ügyfelek számára.

Az előző évek adatai alapján május 15-ig összesen - falugazdász-közreműködéssel - mintegy 114 ezer kérelem beadása várható, azaz a hátra lévő 10 napban közel több mint 26 ezer benyújtására lehet még számítani. Ez idő alatt a falugazdászok folyamatosan keresik meg a még el nem ért ügyfeleket. Akik a korábbi években nem vették igénybe a falugazdászok segítségét, de ebben az évben még szeretnék megtenni, azokat a kamara arra kéri, hogy az elkövetkezendő napokban keressék a NAK központi ügyfélszolgálatát a +36 80 900 365 telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címen.

A kamara arra is felhivta az érintettek figyelmét, hogy minden olyan egységes kérelmet, amelyet 2020. május 15-ig benyújtottak, azt szankciómentesen lehet adatváltozás keretében módosítani 2020. június 2-ig. Egyetlen kivétel ez alól a közvetlen állatalapú kérelmek: ezen benyújtott támogatási kérelmek 2020. május 15-e után csak szankció mellett módosíthatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?