A koronavírus-járvány hozhatja el a digitális áttörést a mezőgazdaságban

A koronavírus-járvány hozhatja el a digitális áttörést a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy bevetve a digitalizációban rejlő lehetőségeket, alternatív módon helyettesítsék a mezőgazdasági munkákat érintő helyszíni ellenőrzéseket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az Európai Bizottság igyekszik ideiglenesen úgy átalakítani a jelenlegi szabályozását, hogy minél inkább segítse a gazdálkodókat, hogy az általuk igényelt támogatásokból nagyobb előlegeket kapjanak, és gyorsabban legyenek végrehajthatók a kifizetések. Ennek érdekében a legtöbb esetben nemcsak a helyszíni fizikai ellenőrzések számát csökkentették 5%-ról 3%-ra, hanem kapacitálják a tagországokat arra, hogy bevetve a digitalizációban rejlő lehetőségeket, alternatív módon helyettesítsék a helyszíni ellenőrzéseket. Ebben a tekintetben rugalmas a Bizottság, hiszen a műholdas képek használatától kezdve a földrajzi címkével ellátott fényképekig - a hitelt érdemlő bizonyítás keretei között sok mindent elfogad, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Mivel a mezőgazdasági munkák már javában folynak, ezért - ahol a lehetőségek adottak - érdemes ezeket rendszeresen fotó-dokumentálni. Mindamellett, hogy a gazdálkodóknak ez hathatós segítség lehet a támogatás igénylésében, akár más ügyekben (például idegenkezű kártétel vagy időjárási körülmények miatt bekövetkezett kár bizonyítása) is segítségül lehet hívni az így rendelkezésre álló adatokat. Továbbá úgyszintén várható, hogy a támogatási rendszerek adminisztrációjának egyszerűsítése okán a közeljövőben egyre inkább előtérbe fog kerülni a digitális megoldások alkalmazása.

Néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor ilyen fotó-dokumentációt készít az ember:

  • Javasolt először egy áttekintő fotót készíteni a területről - ehhez akár a panorámafotó funkció is használható. Amennyiben az alapbeállítások szerint fotózunk, akkor javasolt a képek címkézése és számozása a későbbi beazonosíthatóság kedvéért (Tabla_Attekinto_1; Tabla_Attekinto_2). Abban az esetben, ha van bármi olyan elem a területen amit fontosnak tartunk bemutatni, azt javasolt külön jelölni - lehetőség szerint úgy, hogy az áttekintő fotón is látszódjon. Ha több ilyen elem van, akkor érdemes mindegyiket külön jelölni, például számozással (vagy akár utólagos képszerkesztéssel és rámutató nyilakkal), és a későbbi fotókon ráközelíteni a jelölt elemekre.
  • Érdemes végiggondolni, hogy mit szeretnénk a képpel bemutatni. Például, ha egy kaszálatlanul hagyott gyepsávot szeretnénk megjeleníteni, akkor javasolt, ha a kaszált területből is látszik valamennyi a képen - hogy legyen mihez viszonyítani. Ahol fontos a lépték szemléltetése (például AKG-ban az ugyanolyan kultúrával vetett táblák elkülönítése esetén), ott érdemes a képre helyezni valami jól látható és nagyjából ismert (vagy könnyen behatárolható) mérettel rendelkező tárgyat/eszközt - viszonyítási alapnak.
  • A területen történő változások szemléltetésére érdemes rendszeres időközönként megismételni a fotózást. Ilyenkor javasolt ugyanabban a napszakban és nagyjából ugyanabból a szögből/helyzetből fotózni, hogyha a korábbi képeket időrendben egymás mellé tesszük, látható legyen a változás.

A földrajzi címkével ellátott fényképek (geo-tagged photo/image) jelentősége abban áll, hogy így a kép konkrét földrajzi pozícióhoz köthető. A fénykép készítésekor elsődlegesen a fényképet készítő helyzete fog hozzárendelődni a képhez. Az okostelefonok alapvetően rendelkeznek GPS-funkcióval, de egyre több digitális fényképezőgépnél is elérhető ez a funkció (vagy a külső GPS-eszközzel való csatlakoztathatóság). Okostelefonok esetében a fényképezőgép funkciók keretén belül, a Beállítások között lehet megtalálni a helycímkét, amit manuálisan kell bekapcsolni - használat után viszont javasolt kikapcsolni, mert utána minden képhez hozzárendeli majd a lokációt. Fontos, hogy a helycímke bekapcsolását mindig a fénykép készítése előtt kell elvégezni, és a telefonnak élő GPS-kapcsolattal kell rendelkeznie.

A NAK kiemelte, hogy a földrajzi címkével ellátott fényképek, az egyéb fotó-dokumentáció, de még a műholdas felvételek sem váltják ki az adminisztratív ellenőrzés elemeit, mindössze kiegészítik azokat. Ezért a kamara arra kéri a gazdálkodókat, hogy legyenek fokozott figyelemmel mindezek szabályszerű meglétére és vezetésére, például a gazdálkodási napló esetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?