Beindult a lobbi: súlyos következménye lehet a háborúnak az EU agrárpolitikájára

Beindult a lobbi: súlyos következménye lehet a háborúnak az EU agrárpolitikájára

agrarszektor.hu
Mozgásba lendült a nagyipari mezőgazdasági lobbi, amely az orosz-ukrán háborúra hivatkozva különféle kedvezményeket szeretne elérni az Európai Uniótól. Az érdekcsoport szerint az uniónak le kellene építenie a zöld szabályait, és a mostaninál is több forrást kellene a mezőgazdaság rendelkezésére bocsátania. A lobbisták emellett azt szeretnék még elérni, hogy az Európai Bizottság engedélyezze számukra a növénytermesztést és a növényvédő szerek használatát a biológiai sokféleség szempontjából védett területeken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az orosz-ukrán háború hatására megerősödni látszik a mezőgazdasági lobbi az Európai Unióban. Az érdekcsoport az ukrán mezőgazdasági termelés és export zavaraira hivatkozva különféle kedvezményeket szeretne kikényszeríteni az Európai Bizottságtól tagjai számára. A Politico Agri Pro által megszerzett, a Bizottság mezőgazdaságért felelős biztosának, Janusz Wojciechowskinek címzett levelében a csoport elnöke, Norbert Lins azt írta, hogy "a fehérjehiány kockázatának megelőzése érdekében a Bizottságnak haladéktalanul meg kell tennie minden szükséges lépést, hogy ideiglenesen engedélyezze a olyan növényvédő szerek használata, amelyek hatékonyak azokon az ökológiai jelentőségű területeken, amelyek alkalmasak fehérjenövények termesztésére."

Norbert Lins olyan intézkedéseket is szorgalmaz, amelyek csökkentik az importtól való függőséget és növelik a hazai termelést, és azt írja, hogy ezeket a javaslatokat a képviselőcsoportok "koordinátorainak többsége" támogatja. A mezőgazdasági lobbi a francia tanácsi elnökség támogatását is megkapta azon javaslatukhoz, hogy takarmánynövényeket termesszenek a biodiverzitású területeken - írta meg cikkében Eddy Wax, a Politico Agri Pro elemzője.

A mezőgazdasági lobbi az egyik leghatékonyabb csoport Európában. Noha viszonylag kevés nagybirtok van az Európai Unióban, ezek mégis hatalmas befolyást gyakorolnak az Európai Bizottság felett, különösen Franciaországnak köszönhetően, amely ország jelenleg betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztjét. A mezőgazdasági lobbi sikeresen meggyőzte arról a közvéleményt, hogy a kistermelők túléléséhez állami támogatásokra van szükség, miközben ezeknek a forrásoknak mintegy 85%-a (évente több mint 40 milliárd euróa) az uniós gazdaságoknak csak körülbelül 25%-ához kerül.

A Politico szerint az unió vezetőinek - ha tényleg aggódnak az infláció és a magas élelmiszerárak társadalmi hatásai miatt - el kellene engedniük az EU 30-50%-os importvámjait az olyan termékekre, mint például a tejtermékek, a cukor és a hús, amivel szinte minden közgazdász is egyetért. És ha valóban támogatni szeretnék az élelmiszertermelést, akkor támogassák az ehető növények és zöldségek termelését, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az éhínségek Afrikában a Közel-Keleten, ugyanis ezek azok a régiók, amelyek valóban függenek az ukrán exporttól - erre van szükségük, nem pedig több takarmányra az európai állatállomány számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?