Váratlan húzott az unió: mégsem vonják ki a forgalomból ezeket a növényvédő szereket

Váratlan húzott az unió: mégsem vonják ki a forgalomból ezeket a növényvédő szereket

agrarszektor.hu
Az Európai Unió az utóbbi években számos növényvédőszer-hatóanyagot kivonásra ítélt és jelenleg is több hatóanyag szerepel azon a listán, melyek engedélyének megújítása kérdéses. Egy-egy vegyület sorsát az azzal kapcsolatos ismeretek határozzák meg. A humán egészségre vagy a környezetre káros hatást gyakorló, indokolatlanul nagy kockázatot jelentő hatóanyagok visszavonása mindannyiunk közös érdeke, hiszen könnyen belátható, hogy nem elfogadható valami olyannak a használata, amelyről bebizonyosodik, hogy ártalmas akár az emberi egészségre, akár a környezetre. Ugyanakkor az Európai Unió felelős szervei a növényvédőszer-hatóanyagok vizsgálata során a korábbi veszély alapú értékelésről a kockázat alapú értékelésre tértek át, mely átállás azt hozta magával, hogy a hatóanyagok kivonásának üteme érzékelhetően felgyorsult.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Termelői szemmel nézve minden egyes kivont hatóanyag egy fegyver elvesztését jelenti a károsítók elleni küzdelemben - írja a a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. A kivonásokkal önmagában még nem lenne baj, ha azokkal párhuzamosan a kivont hatóanyagok helyett kellően hatékony és nem utolsó sorban gazdaságos megoldások jelennének meg. Sajnálatos módon azonban nem ez a tendencia, és a kivonások ütemét nem feltétlenül követik a fejlesztések, az érdekelt vállalatok ilyen környezetben kétszer is meggondolják, öljenek-e a kutatásaikba több százmillió eurót és legalább egy évtizedet. Az alternatív technológiák pedig jelenleg még nem minden esetben tudják azt a termelési biztonságot megteremteni, ami egy termelő vállalkozás rentábilis működéséhez szükséges a mellett, hogy az előállított termék ára a fogyasztói oldal számára is elfogadható maradjon. A hatóanyagok kivonásának negatív következményei a növényvédelem eszköztárának szűküléséből fakadóan a maradók túlhasználata, ezzel a rezisztencia-menedzsment ellehetetlenülése, valamint az egyáltalán nem kívánatos fekete vagy szürke technológiák alkalmazása.

A bevezetőben is említett kérdéses hatóanyagok listáján szerepelt a mankoceb is, mely lehetséges kivonásának híre komoly indulatokat váltott ki. Hosszú hatástartamú, baktericid hatással is bíró fungicid, mely viszonylag olcsó, azonban igen hatékony megoldást jelent több kertészeti kultúrában is. Az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA) a mankoceb megmaradása érdekében arra kérte a tagállamok különböző szervezeteit, hogy álljanak ki a hatóanyag mellett és kérjék a nemzeti szakpolitika illetékeseit, ne szavazzák meg a hatóanyag visszavonását. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet is a kezdeményezés mellé állt. Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen hatásra, de az Európai Bizottság illetékes állandó bizottságának (SCOPAFF) képviselői 2020. július 22-én visszavonták a mankoceb hatóanyag nem-megújítására tett javaslatukat. Apró öröm, fél sikernek sem nevezhető, de némi eredmény. A labda most az Európai Bizottságnál pattog. Meglátjuk mit dob vissza: megújítás vagy visszavonás?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?