Közel százmilliárd forintnyi beruházási támogatásra lehet majd pályázni októberben

Közel százmilliárd forintnyi beruházási támogatásra lehet majd pályázni októberben

agrarszektor.hu
Idén ősszel több, mint 80 milliárd forint összegben nyílnak meg a beruházási pályázatok. Az állattartó telepek, valamint a kertészeti üzemek fejlesztésén túl a kisebb gazdaságok számára ismételten elérhető lesz a "Mezőgazdasági kisüzemek támogatása" című felhívás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az október 1-jén megnyíló, vissza nem térítendő támogatásra a baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske, és egyéb állattartó gazdaságok pályázhatnak, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezzel szemben a kertészeti tevékenységet végző vállalkozások október 19-től igényelhetik a beruházási forrásokat. A pályázattal akár két milliárd forintnyi támogatási összeget is el lehet nyerni, amelyet a megvalósítási időszakban 24 hónap alatt kell elszámolni. A felhívások elsődleges célcsoportja azok a mezőgazdasági termelők, akik rendelkeznek legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel, valamint a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti évben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági árbevételből származott.

Az állattartó telepek fejlesztésekor elszámolható az építéssel járó technológiák beszerzése, a telepi épületek építése. A kertészeti üzemek korszerűsítése esetén támogatható tevékenység a növényházak, hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása. A fejlesztéssel érintett ingatlannak rendezett tulajdoni/használati viszonnyal kell rendelkeznie. A projekt költségvetésének a tervezésekor ügyelni kell arra, hogy kockázatosnak minősül a pályázat, ha a tevékenységek összértéke meghaladja az előző lezárt üzleti év árbevételének a tízszeresét.

A "Mezőgazdasági kisüzemek támogatása" című felhívás még nem jelent meg, azonban a benyújtás kezdete várhatóan itt is október hónap lesz. Az előző kiírás óta az egyik legfontosabb változás, hogy eltörlik a benyújtáskor szükséges főállásra vonatkozó kötelezettséget. A támogatási igényléshez a teljes lezárt üzleti évben 3-6 ezer euró STÉ üzemméret vagy ennek megfelelő árbevétel szükséges, valamint életvitelszerűen már 12 hónappal a benyújtás előtt a jogosult településen kell tartózkodni. A felhívásban kiemelten támogatják a nagy élőmunka-igényes ágazatokat.

A pályázatok benyújtásával kapcsolatos kérdéseket a nemeth.balint@nak.hu e-mail címre lehet továbbítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03