Harmadik éve gyengélkedik az izocukorpiac: csak ez az egy dolog jelenthet megoldást

Harmadik éve gyengélkedik az izocukorpiac: csak ez az egy dolog jelenthet megoldást

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány első hulláma rendesen odavágott a bioetanol-gyártásnak, az izocukorpiac pedig már harmadik éve gyengélkedik, a nehézségek ellenére azonban elmondható, hogy a 2020-as év nagyon stabil volt a Hungrana Kft. számára - mondta Reng Zoltán, a cég vezérigazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy a kukoricatermesztők számára végül kiemelkedően jól sikerült ez az év, és ha ez így folytatódik, akkor az a feldolgozóipar fejlődését is magával hozhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2020-as év nagyon jól kezdődött a bioüzemanyag-előállítás tekintetében, mivel 2019-ről áthoztak egy magas igényt. Az emberek sokat autóztak, rengeteget mentek mindenfelé. Aztán márciusban beütött a koronavírus-járvány, és a bioetanol ára egyik hétről a másikra 40-50%-ot zuhant. Ez nagyon ijesztő volt, mert nem lehetett tudni, meddig fog tartani, és hogy vissza kell-e venni a termelési kapacitásból, vagy sem - mondta el Reng Zoltán az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy az első riadalom után júniusban ismét elkezdtek emelkedni az árak, és nőtt az igény a bioetanol iránt is, ahogy a korlátozások feloldásával az emberek ismét elkezdtek utazni, még ha csak a határokon belül is. Reng Zoltán elmondta, hogy bíznak benne, hogy 2021 első negyedéve után az élet visszaáll a normál kerékvágásba, és stabil kereslet mellett, stabilan tudnak majd termelni bioetanolt is.

A szakember beszélt arról is, hogy 2020-as évet stabilan tudták zárni, és tudták hozni a terveiket. A 2021-es esztendő is ilyen lesz, még ha az első negyedévvel kapcsolatban sok is még a kérdőjel. Reng Zoltán azt reméli, hogy hamarosan a cukorpiacon is normalizálódni fog a helyzet.

Az európai cukorliberalizáció, a kvótarendszer 2017-es megszűnése azt eredményezte, hogy minden nagy cukorgyártó vállalat, beleértve az izocukor-gyártókat is, próbáltak nagy sebességre kapcsolni. Ez 2018-ra egy óriási túltermelést eredményezett, ami talán idén kikopik

- mondta Reng Zoltán.

A szakember emlékeztetett, hogy a túltermeléssel párhuzamosan elkezdődött egy "zéró-őrület", egyre több gyártó állt elő zéró-termékkel, vagy tett be cukorpótló anyagokat a cukor helyére, és ez hatott az izocukorpiacra is. Az európai izocukorpiac immáron harmadik éve csak 65-70%-kal tud működni, rengeteg a kihasználatlan kapacitás. Ennek pedig a megnövekedett cukortermelés az oka. Amíg nem áll be az egyensúly a cukoriparban, a termelésben és a fogyasztásban, addig alacsony árak lesznek, és az izocukor-piac nem fog tudni 100%-on működni, vagy bővülni.

A helyzet nem rózsás. Három évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy ez három évig fog tartani. Most itt vagyunk a harmadik év végén, és azt látjuk, hogy még évekig kitarthat velünk ez. De lehet, hogy az időjárás jövőre megoldja a problémát, és globálisan egy olyan cukorhiány alakul ki, ami megemeli az egész világon a cukor árát. Ha emelkednek a cukorárak, akkor tud nőni tovább az izocukorpiac is

- emelte ki Reng Zoltán.

Címlapkép: Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 05:58
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06