Megváltozik az egyéni vállalkozók adózása: ez sok őstermelőt érinthet

Megváltozik az egyéni vállalkozók adózása: ez sok őstermelőt érinthet

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által is többször jelzett kérdéskört szabályoz az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat. A tervezet jelentős kedvezményt hozhat az agráriumban tevékenykedő egyéni vállalkozók számára, ami következtében adózási szempontból az őstermelőkkel azonos elbírálásban részesülhetnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A módosítás megemeli a jelenlegi, 15 millió forint árbevételig választható átalányadózás értékhatárát. A tervezet szerint a bevételek számításának alapja az éves minimálbér összege lesz, így pedig az átalányadózást az éves minimálbér húszszorosáig, azaz 20,088 millió forint árbevételig lehet majd választani - olvasható a NAK oldalán.

További kedvezmény, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó átalányadózást választ, úgy az éves minimálbér felét el nem érő jövedelemig (2021-es értéken 1 004 400 forint) mentesül az személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól. Amennyiben a jövedelem a jelölt értéket meghaladja, úgy az adófizetési kötelezettséget csak az éves minimálbér felét meghaladó jövedelem tekintetében kell teljesíteni.

Az Agrárkamara több esetben is jelezte, hogy az egyéni vállalkozók esetében is fontos lenne azon kedvezményes adózási lehetőségek biztosítása, mely az őstermelők vonatkozásában a 2021- január 1-től hatályos, a NAK által kezdeményezett családi gazdaságokról szóló törvény alapján bevezetésre kerültek. Emiatt a NAK üdvözli a fentiekben ismertetett módosítási javaslatot, mely eredményeképpen az őstermelők és a mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozók adózási szempontból azonos elbírálás alá kerülnek.

Az új szabályok várhatóan 2022. január 1-jén lépnek hatályba. Az ismertetett tervezet a fentieken túl 2022. január 1-től 15%-ra csökkenti a szociális hozzájárulási adó mértékét, valamint megszünteti a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettségét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03