Fontos változás jön az őstermelők adózásában: ez rengeteg embert érint

Fontos változás jön az őstermelők adózásában: ez rengeteg embert érint

agrarszektor.hu
November 2-án került benyújtásra az Országgyűlés elé az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (a továbbiakban: Javaslat), amely elfogadása esetén többek között az alábbi kedvező változásokat hozhatja el a gazdák számára. A Javaslat összesen 17 törvény módosítását érinti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

November elején került az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amely összesen 17 agrártárgyú törvényt illetően tartalmaz módosításokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte, a Javaslat elfogadása esetén milyen, a gazdák számára kedvező változásokra lehet számítani.

Csökkenhet az egyéni vállalkozóból őstermelővé alakuló gazdálkodók átalakulásához kapcsolódó adóteher: a mezőgazdasági tevékenység továbbfolytatása érdekében a Javaslat elfogadása esetén úgy változna a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, hogy az érintetteknek lehetővé válik a korábban igénybe vett kedvezmények további érvényesítése, az értékcsökkenés folytatása és az elhatárolt veszteség további figyelembevétele is.

Gyorsabbá válhat a földügyi szerződések vizsgálatának folyamata: a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) tervezett módosítása értelmében az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása vonatkozásában a hatósági eljárás megindítására már a közzétételt megelőzően sor kerülhet, aminek köszönhetően az érdekelt felek időt takarítanának meg azon esetekben, amikor a szerződés olyan alapvető hibában szenved, hogy azt a hatóságnak a kifüggesztési procedúra után azonnal meg kell tagadnia.

A haszonbérleti díjak meghatározása vonatkozásában vizsgálati szempontok kerülhetnek bevezetésre, amiket a NAK vizsgálhatna is: a Földforgalmi tv. tervezett módosítása kimondja, hogy a szerződés megtagadási oka, ha aránytalan a haszonbérleti díj. Ezt akkor kell aránytalannak tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan objektív előnyös tulajdonságokkal (a Javaslat meghatározza ezeket: pl. föld fekvése, öntözhetőség, művelhetőség stb.), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják.

Kikerül az őstermelők kiegészítő tevékenységének fogalma alól a termelési tényezők értékesítésének és hasznosításának tevékenysége, így az érintettek nem esnek el az őstermelői adózás kedvezményeitől: a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése a földforgalmi törvény alapján kiegészítő tevékenységnek minősül, ami gyakran azt eredményezi, hogy az őstermelő a kiegészítő tevékenységének bevétele meghaladja a bevételi arányt, aminek következtében a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény hatályos szövege értelmében nem jogosult a kedvező őstermelői adózásra. A Javaslat ezt a helyzetet kívánja kezelni azáltal, hogy a termelési tényezők értékesítése és hasznosítása a továbbiakban nem minősülne kiegészítő tevékenységnek.

A NAK hangsúlyozta hangsúlyozta, hogy az ismertetett rendelkezések még csupán javaslati szakban vannak, tehát a tartalmuk még változhat, az alkalmazásukhoz az Országgyűlés elfogadására van szükséges. A Javaslat 17 törvény módosítását érinti. A tervezet alakulásáról az Agrárkamara folyamatos tájékoztatást nyújt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?