Fontos változás jön az őstermelők adózásában: ez rengeteg embert érint

Fontos változás jön az őstermelők adózásában: ez rengeteg embert érint

agrarszektor.hu
November 2-án került benyújtásra az Országgyűlés elé az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat (a továbbiakban: Javaslat), amely elfogadása esetén többek között az alábbi kedvező változásokat hozhatja el a gazdák számára. A Javaslat összesen 17 törvény módosítását érinti.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

November elején került az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amely összesen 17 agrártárgyú törvényt illetően tartalmaz módosításokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte, a Javaslat elfogadása esetén milyen, a gazdák számára kedvező változásokra lehet számítani.

Csökkenhet az egyéni vállalkozóból őstermelővé alakuló gazdálkodók átalakulásához kapcsolódó adóteher: a mezőgazdasági tevékenység továbbfolytatása érdekében a Javaslat elfogadása esetén úgy változna a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, hogy az érintetteknek lehetővé válik a korábban igénybe vett kedvezmények további érvényesítése, az értékcsökkenés folytatása és az elhatárolt veszteség további figyelembevétele is.

Gyorsabbá válhat a földügyi szerződések vizsgálatának folyamata: a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) tervezett módosítása értelmében az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása vonatkozásában a hatósági eljárás megindítására már a közzétételt megelőzően sor kerülhet, aminek köszönhetően az érdekelt felek időt takarítanának meg azon esetekben, amikor a szerződés olyan alapvető hibában szenved, hogy azt a hatóságnak a kifüggesztési procedúra után azonnal meg kell tagadnia.

A haszonbérleti díjak meghatározása vonatkozásában vizsgálati szempontok kerülhetnek bevezetésre, amiket a NAK vizsgálhatna is: a Földforgalmi tv. tervezett módosítása kimondja, hogy a szerződés megtagadási oka, ha aránytalan a haszonbérleti díj. Ezt akkor kell aránytalannak tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan objektív előnyös tulajdonságokkal (a Javaslat meghatározza ezeket: pl. föld fekvése, öntözhetőség, művelhetőség stb.), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják.

Kikerül az őstermelők kiegészítő tevékenységének fogalma alól a termelési tényezők értékesítésének és hasznosításának tevékenysége, így az érintettek nem esnek el az őstermelői adózás kedvezményeitől: a mezőgazdasági üzemhez tartozó termelési tényezők hasznosítása, értékesítése a földforgalmi törvény alapján kiegészítő tevékenységnek minősül, ami gyakran azt eredményezi, hogy az őstermelő a kiegészítő tevékenységének bevétele meghaladja a bevételi arányt, aminek következtében a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény hatályos szövege értelmében nem jogosult a kedvező őstermelői adózásra. A Javaslat ezt a helyzetet kívánja kezelni azáltal, hogy a termelési tényezők értékesítése és hasznosítása a továbbiakban nem minősülne kiegészítő tevékenységnek.

A NAK hangsúlyozta hangsúlyozta, hogy az ismertetett rendelkezések még csupán javaslati szakban vannak, tehát a tartalmuk még változhat, az alkalmazásukhoz az Országgyűlés elfogadására van szükséges. A Javaslat 17 törvény módosítását érinti. A tervezet alakulásáról az Agrárkamara folyamatos tájékoztatást nyújt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?