A parlament előtt a törvényjavaslat: megoldódhat a magyar agrárium nagy problémája

MTI
Már az Országgyűlés előtt van az a jogszabálycsomag, amely megkönnyíti az idősebb termelőknek gazdaságuk átörökítését a következő nemzedéknek - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában.

A Nagy István agrárminiszter által benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az agrár-nemzedékváltás kulcsfontosságú a mezőgazdaság jövője szempontjából. A gazdaságok átörökítésének megkönnyítését több lépcsőben tervezi a minisztérium. Első körben a gazdálkodó életében történő átadáshoz kapcsolódó adminisztrációs terheket csökkentenék.

A parlament előtt lévő tervezet új jogintézményt vezet be: a gazdaságátadási szerződést. A javaslat elfogadása esetén a mezőgazdasági vállalkozás összes elemét - a termőföld mellett az egyéb ingó és ingatlan vagyont is - egyben, egyetlen megállapodással átruházhatják utódaikra a gazdák. Ilyen szerződést a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó köthet. Gazdaságátadó lehet az öregséginyugdíj-korhatárt már elérő vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb öt éven belül elérő mezőgazdasági termelő, aki legalább tíz éve folytatja a tevékenységét. Az átvevői oldalon az eredeti tulajdonos 60 évnél fiatalabb hozzátartozói, illetve legalább hét éve foglalkoztatottai szerepelhetnek, akik megfelelnek a gazdaság működtetésére vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek.

A gazdaságot adásvételi szerződéssel, ajándékozási szerződéssel, tartási vagy életjáradéki szerződéssel ruházhatják át a fiatalabb generációra a tulajdonosok. A felek megállapodhatnak abban is, hogy a gazdaságátadó megtartja a mező-, erdőgazdasági hasznosítású földek vagy azok egy részének tulajdonjogát, és csak azok használatát engedi át - ismertette a Magyar Nemzet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?