2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Komoly változások jöhetnek a magyar falvakban: így nézhet ki a vidék 15 év múlva

MTI
A helyi erőforrásokra építő hazai középvállalatokat kell helyzetbe hoznia a vidékfejlesztésnek - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2021 tanácskozásán. Az államtitkár a Milyen lesz az élhető vidék 15 év múlva? című kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: kulcskérdés, hogy a kistérségi központokban a munkaadói-vállalkozói kör létrejöjjön, működni tudjon, illetve talpon maradjon.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az államtitkár hozzátette, hogy a kisebb településekről akár ingázással könnyen elérhetőek ezek a munkahelyek. Jelezte: a Megújuló vidék, megújuló agrárium programban a jól fizető munkahelyek kérdését helyezik a középpontba. Meg kell találni a jól fizető vagy karriert biztosító munkahelyet vidéken. Ebben a több mint 5 dolgozót foglalkoztató középvállalatoknak nagy szerepe van, ahol előrelépési lehetőséget is találnak a munkavállalók - mutatott rá az államtitkár. Kiemelte, hogy a következő időszakban minden eddiginél több, 4265 milliárd forint forrás jut vidékfejlesztésre. Alapvető kérdés, hogy ezt hogyan osszák fel, mekkora részét fordítsák a gazdaságfejlesztésre, és mekkorát a vidékfejlesztésre. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Megjegyezte, hogy a 10 ezer lakos alatti települések és a nagyvárosok külterületi részei tartoznak a vidék definíciójába fejlesztési szempontból. Azt is vizsgálják, hogy hogyan lehet életképes a mintegy félmillió embert foglalkoztató agrobiznisz vidéken, ami a GDP-nek nagyjából 12-13 százalékát teszi ki. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: a vidéki elvándorlás megállítása központi kérdés marad a jövőben is, és kezelni kell a szegregációt. A szakértők felvetették, hogy meg kell teremteni azokat a fórumokat és intézményeket, amelyek a vidék elvárásait tudják közvetíteni a kormányzat felé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?