Nyugdíjas őstermelők, figyelem! Változott a szabályozás, ez sok idős magyart érint

Nyugdíjas őstermelők, figyelem! Változott a szabályozás, ez sok idős magyart érint

agrarszektor.hu
A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szocho. tv) 2021. július 10. napján hatályba lépett módosítása alapján a nyugdíjas őstermelőknek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hivatkozott törvény értelmében a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személyek mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól az Szja törvény szerinti egyéb jövedelem kivételével - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A mentesség az egyéb jövedelmen kívül a nyugdíjas magánszemély által megszerzett különböző típusú jövedelemre, így az őstermelői tevékenységből származó jövedelemre is vonatkozik.

A fentiek alapján minden nyugdíjas őstermelő mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség alól, függetlenül attól, hogy milyen költségelszámolást alkalmaz (tételes költségelszámoló vagy átalányadózó). A mentességre az őstermelő által elért bevétel mértéke, illetve a megállapított jövedelem nagysága sincs hatással.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?