Fontos döntést hozhat az EU az orosz-ukrán háború miatt: ez sok magyart érinthet

Fontos döntést hozhat az EU az orosz-ukrán háború miatt: ez sok magyart érinthet

MTI
Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy egy évre függesszék fel az Európai Unióba irányuló valamennyi ukrán exportra, köztük az acélexportra kivetett valamennyi vámot, és minden vonatkozó védintézkedést - közölte az uniós bizottság szerdán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A brüsszeli testület közleménye szerint a lépés célja, hogy megkönnyítse Ukrajna unióba irányuló exportjának fellendítését, ami enyhíteni fogja az ukrán termelőknek és exportőröknek az orosz agresszió miatt megromlott helyzetét. A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki kijelentette: az importvámok gyors és széles körű felfüggesztésének rendkívüli jelentősége van az ukrán gazdaság fellendítése szempontjából. A lépés megkönnyíti az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek uniós exportját - közölte a Bizottság elnöke.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos kiemelte, az Európai Unió vámnélküli, teljes hozzáférést biztosít Ukrajnának az uniós piachoz. Az EU emellett intézkedéseket hoz a szárazföldi árufuvarozás megkönnyítésére, hogy segítse az ukrán termékek szállítását - közölte. Az Európai Bizottság megkezdte az Ukrajna és az EU között árukat szállító ukrán kamionsofőrök uniós belépési feltételeinek és a tranzitforgalom megkönnyítését, valamint hozzáférhetővé teszi az uniós infrastruktúra használatát az ukrán export számára - mondta az uniós biztos. A javaslatot az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is meg kell vizsgálnia, majd jóvá kell hagynia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?