2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Itt a bejelentés: teljesen új támogatás jön a magyar állattartóknak

Itt a bejelentés: teljesen új támogatás jön a magyar állattartóknak

agrarszektor.hu
Új, rendkívüli támogatást igényelhetnek a baromfi- és sertéskocatartók. Az érintettek július 16-25. között elektronikusan nyújthatják be támogatási kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz, amely a jogos igényeket legkésőbb 2022. szeptember 30-áig fizeti ki.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az összesen 500 millió eurós rendkívüli válságkezelési csomag az ukrajnai háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására használható fel. Ennek keretében Magyarország 6,33 milliárd forint egyszeri összegben részesül, amelyből a hazai alapanyagra épülő élelmezésbiztonság fenntartása érdekében a kiemelkedően magas takarmányárak miatt különösen nehéz helyzetbe került abrakfogyasztó sertés- és baromfiágazatok igényelhetnek támogatást. A támogatás keretösszege a baromfitartóknál 4,33 milliárd forint, míg a sertéstartóknál 2 milliárd forint.

A támogatás mértékét állategység alapon, állatfajonként számítják ki. Az uniós szabályok alapján a támogatás kocáknál az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. április 30-áig bejelentett állategyedek, baromfinál a 2022. február 24-e és április 30-a között vágóhídra vagy exportra szállított állatlétszám után igényelhető.

A támogatások kifizetését az Európai Unió - hiába válságkezelő intézkedés - bizonyos fenntarthatósági kritériumok teljesítéséhez kötötte, amelyek alkalmazása nélkül a támogatás nem hirdethető meg. A sertés és baromfiágazat minél szélesebb kőrű megsegítése érdekében az Agrárminisztérium - a szakmai szervezetekkel történt egyeztetést követően - a támogatás igénybevételének feltételeként több olyan kikötést határozott meg a rendeletben, amellyel ez az uniós előírás teljesíthető. Úgy, mint például a zöldítési feltételeknek való megfelelés a tavalyi évben, egyes, az idei évre vállalt állatjóléti kötelezettségek megléte, illetve a környezeti hatástanulmánnyal vagy egységes környezethasználati engedéllyel való rendelkezés. A rendelet teljes szövege ezen a linken érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31