2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely: hatósági áras lesz a tűzifa Magyarországon

agrarszektor.hu
Tűzifa és barnaszén programot hirdet a kormány, nemcsak a tüzépeken lehet majd fát venni, hanem jövő héttől az erdőgazdaságoktól is - jelentette be csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte, minden fára hatósági árat határoz meg a kormány, mindenkinek, 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig - ismertette.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy mivel a gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, ezért amilyen gyorsan lehet, a gázfogyasztást kell csökkenteni. Mint mondta, a kormány 25%-os gázcsökkentést ír elő az állami szerveknek és a gazdasági társaságoknak államiaknak, kivéve a kórházak és a szociális intézmények. Ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy az árammal és gázzal az ésszerűség határáig takarékoskodjon.

Ezért hirdetünk egy tűzifa és barnaszén programot. Nem csak a tüzépeken lehet fát venni, hanem jövő héttől az erdőgazdaságoktól is. Jövő hét közepéig ezt közzéteszi a minisztérium. Minden fára hatósági árat határoz meg a kormány. Mindenkinek, 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig.

Gulyás Gergely kiemelte, egyelőre az állami erdőgazdaságokra fogják bevezetni a hatósági árat a tűzifa esetében, a piaci értékesítő helyeknél nem. Ez a mostani ár körül lesz, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább. Nagyjából a jelenlegi árakat fogják befagyasztani.

Az energiaintenzív kkv-k támogatására külön programot indít a kormány. A magyar kis és közepes vállalatoknál ugyanis nagy a baj a piaci energiaárak miatt. A legnagyobb veszély a munkahelyeket érinti, munkahelyvédelmi programra van szükség. Ha a termelő szektorban az ellátási láncok egy eleme energiaintenzív, akkor fennáll a veszély, hogy kiesik egy elem, és így az ellátási lánc gondba kerül, ami tömeges elbocsátásokkal járhat. Ezt akarják megelőzni - ismertette Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre elmondta, az otthoni munkát nem támogatja a kormány, a személyes jelenlétre szükség van az államigazgatásban. Az viszont, hogy 18 fok legyen, el fogják rendelni, így az állami intézményeknél 18 fok lesz, a minisztériumi épületekben is.

Műtrágya-helyzet

A műtrágya előállítási költségeiből 70% a földgáz. Amíg nincsenek olyan uniós döntések, amelyek letörik a gáz árát, és amíg nem változik az EU hozzáállása a szankciókhoz, addig nem lesz alacsonyabb gázár. Ezért a gazdálkodóknak már most azt javasolja a műtrágyagyártók szövetsége, hogy használjanak alternatív megoldásokat a műtrágya helyett - ismertette a miniszter. Ma nincs arra remény, hogy megfizethető áron elegendő műtrágya legyen - fogalmazott. Az agrártárca most is foglalkozik ezzel az üggyel.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?