Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a tűzifa Magyarországon

Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a tűzifa Magyarországon

agrarszektor.hu
Robogunk a tél felé, amit a korai sötétedésen kívül bizony a hőmérsékleten is észrevehettünk már. Egyre csípősebbek a reggelek, és sokszor már napközben is elkél a vastagabb ruházat. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy itt a fűtésszezon. Igen ám, de a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások miatt újra megugrott az igény a tűzifa iránt, ami nem meglepő, mivel azok, akik többet igényelnek az átlagfogyasztásnál, akár 3-4-szeres rezsiárakkal találhatják magukat szembe. A kereslettel párhuzamosan pedig az árak is nőnek a tűzifa esetében, méghozzá nem is kicsit.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kormány korábban tűzifa és barnaszén programot hirdetett, ami azt jelentette, hogy a tüzépek mellett erdőgazdaságoktól is lehet vásárolni. Egyúttal minden fára hatósági árat határoztak meg, mindenkinek. Ez sokaknak jó hír lehet, hiszen elképesztően drágul az élet minden területe. Ez a tűzifa esetében sincsen másként, de, hogy pontosan mit is takar ez, beszéljenek a számok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számokban az igazság

A KSH adataiból kiderült, októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 64,4 illetve 40,0 százalékkal. A vezetékes gáz ára 121,0, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt. A tűzifa ára egyébként egyedül októberben 11,3 százalékkal emelkedett, a szén ára viszont 31,1 százalékkal nőtt. Az alábbi ábrán jól látható, hogy nem meglepő módon a tűzifa is drágult, ugyanakkor nem drasztikus mértékben. Egészen idáig. Idén októberben ugyanis átlagosan közel 8 ezer forintba került 100 kilogramm tűzifa. Lapunk korábban megírta, hogy 2022 augusztusában még 5030 forintot kellett ezért a mennyiségért fizetni, így ez a 7980 forintos ár egészen biztosan „nem esik jól” a vásárlóknak. 2021-hez képest pedig több mint 3500 forinttal kell többet fizetniük a magyaroknak a fáért, ami lássuk be, nem kevés, főleg nem a jelenlegi helyzetben.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI
Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A Tűzifaprogramban egyébként a keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként az alábbiak szerint alakul:

  • keménylombos: 30 000 forint,
  • lágylombos: 19 000 forint,
  • fenyő: 19 000 forint.

Erre mindenkinek oda kell figyelnie!

A magyarországi erdőkben csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni! A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát. Fontos továbbá, hogy gyűjtési engedélyeket a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?