Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a tűzifa Magyarországon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a tűzifa Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon a mai napig sokan fűtenek fával, a kandallók pedig rendkívül hangulatosak tudnak lenni egy-egy hidegebb őszi vagy téli estén. Azonban a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások miatt újra megugrott a hagyományos fatüzeléses fűtőtestek iránti érdeklődés. Ez persze nem meglepő, hiszen azok a családok, akik többet igényelnek az átlagfogyasztásnál, akár 3-4-szeres rezsiárakkal találhatják magukat szembe. Az árak pedig éppen úgy, ahogyan a kereslet, csak nőnek és nőnek évről évre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nemrégiben tűzifa és barnaszén programot hirdetett a kormány, ami azt jelentette, hogy nemcsak a tüzépeken lehet fát vásárolni, hanem az erdőgazdaságoktól is. Egyúttal minden fára hatósági árat határozott meg a kormány, mindenkinek. A Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektáron gazdálkodik a főváros és tágabb térségében. Működési területén 11 millió köbméterre tehető az erdők élőfakészlete, és ez a mennyiség évente 267 ezer köbméterrel növekszik. Évente átlagosan 180-190 ezer köbméternyi faanyagot termel ki, melynek több mint fele lakossági tűzifa. A maximált áras kormányzati lakossági tűzifaprogram nyomán megnövekedett lakossági igényeket érzékelve a Pilisi Parkerdő Zrt. megnövelte a kitermelési volument az év hátralévő időszakára. Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, a Parkerdő tapasztalata az, hogy az igénylők egy része idén először vásárol fát, ezért a társaság a vásárláshoz kapcsolódóan több fontos dologra is felhívta a figyelmet:

  • Lehetőleg azok jelentkezzenek maximált árú lakossági tűzifaigénnyel, akik maguk fel tudják azt használni, tehát rendelkeznek megfelelő fatüzelésű fűtőberendezéssel.
  • A megvásárolt tűzifa elszállításáról az átvételi pontról a megfelelő szállítóeszközzel a vásárlónak kell gondoskodnia.
  • Megrendelés előtt a vásárlónak érdemes meggyőződnie arról, hogy megoldható-e a nagy mennyiségű tűzifa jogszabályoknak megfelelő szállítása.
  • Megrendelés előtt a vásárlónak érdemes meggyőződnie arról, hogy megoldható-e a tíz köbméternyi, igen sok helyet foglaló tűzifa megfelelő tárolása.
EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan változtak az árak Magyarországon?

Nem nagyon hallhatunk arról híreket, hogy valaminek visszaesett volna az ára az évek folyamán, és ez a tűzifával sincsen másként. Folyamatosan emelkedő tendenciát lehet megfigyelni, melyet az alábbi diagram jól szemléltet:

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Persze a 12 évvel ezelőtti árakat nem lehet a maiakhoz hasonlítani, de 12 év leforgása alatt megduplázódott a tűzifa ára is: 2010-ben még valamivel 2500 forint felett hozzá lehetett jutni egy mázsa tűzifához, 2016-ban már több mint 3 ezer forintba került, 2019-ben már elérte a 4 ezer forintot, míg 2022 augusztusában az 5 ezer forintot is. Egyúttal megfigyelhető az is, hogy drasztikusabb drágulás nem történt, lassan, de biztosan emelkedtek árak. Az egyetlen, mondhatni, hogy nagyobb ugrás idén történt, hiszen idén augusztusban több mint 600 forinttal került többe 100 kg tűzifa, mint tavaly télen.

Stagnál a fakitermelés

2017-ben 386041 ezer köbméter volt az élőfakészlete Magyarországnak, és közel 7600 ezer köbmétert termeltek ki. A számok nem változtak túlzottan, de változások itt is megfigyelhetők. Az élőfakészlet évről évre nőtt, mára már elérte a 404048 ezer köbmétert. A fakitermelés azonban vegyes értékeket mutat: 2017 után még növekvés volt tapasztalható, majd 2018 után 2019-ben valamelyest visszaesett a termelés, ami nem hagyott alább 2020-ban sem. Sőt, itt egy nagyobb csökkenést láthatunk az ábra alapján, majd tavaly újra megugrott a fakitermelés.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Hasít a Tűzifaprogram itthon

Nagy István agrárminiszter bejelentette nemrégiben, hogy folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy aki most igényli a fát a Tűzifaprogram keretében, az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni. Kifejtette, október elejéig csaknem 1,6 millió m³ energetikai célú faárut értékesítettek az állami erdőgazdaságok. Ebben a lakosság kiszolgálása mellett az energetikai szektornak történt értékesítések is szerepelnek. Az erdőgazdaságok az erőművek számára is biztosítják a távfűtéshez szükséges tűzifát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tűzifaprogramban egyébként a keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként az alábbiak szerint alakul:

  • keménylombos: 30 000 forint,
  • lágylombos: 19 000 forint,
  • fenyő: 19 000 forint.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31