Komoly lehetőség előtt a magyar mezőgazdaság: nincs mese, ezt ki kell használni

Komoly lehetőség előtt a magyar mezőgazdaság: nincs mese, ezt ki kell használni

agrarszektor.hu
Az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat, a generációváltás pedig kulcsfontosságú az elöregedő mezőgazdaságban, azt a kormányzat is számos eszközzel támogatja - hangzott el a március 16-i Ifjú Gazda Kongresszuson. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint annak Ifjú Gazda Tagozata első alkalommal szervezte meg az Ifjú Gazda Kongresszust, amin több mint háromszáz hazai és határon túli fiatal gazdálkodó vett részt. Az évtizedek óta hatékony gazdaköri tevékenységek mellett az elmúlt években minden megyében megalakultak a MAGOSZ ifjú gazda tagozatai, ami további dinamizmust ad a szervezeti, érdekképviseleti munkának.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter elmondta, a Magyar Kormány az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál a generációváltás elősegítésére a 2023-ban elindult új Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervében. Nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak. Ezen felül meg kell erősíteni a családi gazdaságok helyzetét is. Hozzáfűzte, a generációváltásra azért is szükség van, mert a hazai agrárium meghatározó részét adják a kis- és közepes méretű gazdaságokat működtető termelők, akiknek a támogatása elengedhetetlen az ágazat további fejlődése szempontjából. A jövőnk és az egész vidéki Magyarország megerősödése függ attól, hogy sikeres lesz-e a generációváltás - írja a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: A 21. században megváltoztak a körülmények, az idősebb és a fiatal gazdák összefogására van szükség. A fiatalok korszerű tudása az idősebbek tapasztalatára építve jelenti a garanciát a sikerre. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte: Ahogy szerte Európában, hazánkban is magas a mezőgazdaságban tevékenykedők átlagéletkora, a generációváltás kulcsfontosságú. Az agrárium hazánk kiemelt, stratégiai ágazata, az új támogatási ciklussal lehetőségek sora nyílik, soha nem látott mennyiségű támogatás jut a mezőgazdaság fejlesztésére. Papp Zsolt György, a MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozatának elnöke kiemelte:

Mérföldkőhöz érkezett az agrárium, és a fiatal gazdák készen állnak arra, hogy szorgalmukkal, tudásuk legjavával szolgálják a magyar mezőgazdaságot. Az elmúlt években számos lépés történt a területen, és ma már látható jelei vannak a mezőgazdasági nemzedékváltásnak. Ezt segíti egyebek közt a gazdaságátadások megújult szabályozása, a generációs megújulást segítő támogatások, illetve a több elemből álló fiatal gazda támogatások is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?