Ebbe megéri belevágni: nagyot nyerhet az a fiatal, aki az agráriumba beszáll

Ebbe megéri belevágni: nagyot nyerhet az a fiatal, aki az agráriumba beszáll

agrarszektor.hu
Magyarország agrárország, ezért az agrártudományok kulcsfontosságúak az ország és nemzet számára - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kaposváron. Feldman Zsolt az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Agrártudományi Szekciójának megnyitóján hangsúlyozta, hogy az agrártudományokkal foglalkozó diákok munkája, gondolatai, tudása adja azt az alapot, amelyre az ágazat építhet a jövőben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az a tudástőke, amit az agrár-felsőoktatás felhalmozott az elmúlt évtizedekben, és amelynek megerősítésén dolgozunk, általatok, veletek lesz beváltható

- mondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhívta ugyanakkor a diákok figyelmét, hogy a tehetség, amellyel ide eljutottak, "akkor működik", ha van mögötte kreativitás, dinamizmus, kíváncsi attitűd. Feldman Zsolt kitért arra is, hogy a műszaki tudományok mellett az agrártudományok területe ad leginkább lehetőséget "két lábbal a földön járni", mert ez a szakma a "földben gyökerezik, növényekkel, állatokkal, talajjal, vízzel dolgozik". Jakab István, az Országgyűlés alelnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a következő generációk hihetetlen kihívások előtt állnak: e "létszámában rohamosan gyarapodó világban" kell megfelelő mennyiségű, minőségű és az emberek életmódjához igazodó élelmiszert előállítani. Úgy vélte, Magyarország adottságai jók, az erőforrásokat "okosan, a tudomány magas színvonalú művelésével" kell használni.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora elmondta, Kaposvár utoljára húsz évvel ezelőtt adott otthont az OTDK Agrártudományi Szekciójának, "az agrárpályára készülő legtehetségesebb hallgatókat" fogadó idei háromnapos rendezvényre 23 magyar felsőoktatási intézményből 284 pályamunkát neveztek, amelyeket 29 szakmai tagozatban mutatnak be a diákok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közel háromnegyed évszázados mozgalmunkat méltán nevezhetjük hungarikumnak, hiszen a tudományos diákkör évtizedeken át nemzetközi kitekintésben is az egyetlen olyan formája volt a főiskolai és egyetemi éveknek, amely az öntevékenységre, mester és tanítvány partnerségére építve támogatta versennyel a tehetségek kibontakozását

- hangoztatta.

Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke közölte: az OTDK-t hagyományosan 16 szekcióban szervezik párhuzamosan. Ez Magyarország legnagyobb egybefüggő tudományos rendezvénye, idén több mint 14 ezer dolgozat közül került ki az a mintegy 5 ezer, amelyet a 16 szekcióban neveztek, az előadó diákok, a felkészítők és bírálók száma együttesen eléri a 13-14 ezret - fűzte hozzá. Mátyus László, az OTDT élettudományokért felelős alelnöke azt hangsúlyozta, minden, a tudományos diákköri konferenciára érkezett diák nyertes. Úgy vélte: aki tudományos diákkörhöz csatlakozott, akkor is, ha nem kutatóként folytatja pályáját, lényegesen jobb szakember lesz, mint azok, akiknek ez nem adatott meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03