Több mint 100 milliót kapott a nagy magyar állattartó: erre költötték a pénzt

Több mint 100 milliót kapott a nagy magyar állattartó: erre költötték a pénzt

agrarszektor.hu
A LIVER-LAND Kft. 105,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program „Állattartó telepek megújításának támogatása” című VP2-4.1.1.9-21 kódszámú program keretében a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával. A 213,8 millió forintos összköltségvetésű fejlesztésből 191 millió forint építési és technológia megújítási beruházást, valamint 10,5 millió forint értékű megújuló energiatermelő rendszer beépítést valósított meg, a fennmaradó költségeket a projekt általános költségeire fordította.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vállalat törzslibatartó telepe Apátfalván 7 hektáron található, ahol jelenleg 12db ól (termelő istálló),
1db műhely és 1db szociális épület áll. 2017-2018-ban 5 db 400m2-es ól felújítása és korszerűsítése történt
meg, azonban a további ólak megújítása és korszerűsítése, valamint az állategészségügyi fejlesztések is
szükségessé váltak a folyamatos madárinfluenza járvány veszélye miatt. A jelenkor legnagyobb kihívása a baromfitenyésztésben is, hogy megóvják az állományainkat az állandó fertőző betegségek fenyegetettségétől. A fejlesztéssel fő céljuk az volt, hogy az állategészségügyi hatóság előírásai alapján a legnagyobb biztonságban tudják üzemeltetni a telepüket - olvasható a közleményben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt célja a libatartó telep elavult tartástereinek újjáépítése, a belső trágyakezelés megújítása az
állategészségügyi feltételek jelentős javulása érdekében, valamint az energiafelhasználás csökkentését célzó
korszerűsítés megvalósítása az állattartás kedvező feltételinek megteremtése volt. Ezzel a gazdasági hatékonyság és a versenyképesség növelése vált elérhetővé. A projekt építést, technológiai korszerűsítést, energiahatékonyság javulást és megújuló energiatermelés kiépítést tartalmazott. Fontos volt az állategészségügyi szempontból tisztántartható ól elérése, a sima síkbeton padozaton az almos kitrágyázás géppel, kevesebb élőmunka ráfordítással hatékonyabbá vált, mely így költségmegtakarítást eredményez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az épületek hőtechnikai adottságának javításával és a tető hőszigetelésével megvalósult az állatok hő
kitettségének javítása a nyári kánikulai időszakban. Az állatok komfortérzete a magasabb hőszigetelő
képességnek köszönhetően jobb, ami a termelékenységben érezhető javulást okoz. A tartásterekben a megújított feltételeket biztosítva tovább lehet növelni a termelékenységet min 10%-kal, hiszen a tojóállomány adott időszakban több tojást tojik, illetve a jobb termékenyítési arány miatt adott mennyiségű tojásból több napos liba fog kikelni. 100 tojásból a jelenlegi 60% helyett akár 75% is elérhetővé vált. A költséghatékony és méretgazdaságos működést figyelembe véve volt szükséges egy 30kw-os naperőmű létesítése, mely éves szinten 15%-kal csökkenti a telep energiafelhasználásának költségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?