Itt a bejelentés: támogatást kapnak a magyar szarvasmarhatartók

Itt a bejelentés: támogatást kapnak a magyar szarvasmarhatartók

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy a jövő hét folyamán az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a tavalyi és idei év hosszú ideje nem tapasztalt és váratlan nehézség elé állítja a magyar mezőgazdaság minden egyes ágazatát. A 2022-es történelmi léptékű aszályhelyzet, a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború, az arra adott uniós szankciók és az ezek következményeként előállt termelésiköltség-növekedés miatt a gazdálkodók komoly kihívásokkal néznek szembe. A kormányzat több intézkedést hozott annak érdekében, hogy segítse a termelők pénzügyi likviditásának biztosítását. Ide sorolható a hitelmoratórium, a kamatstop és az állattartók számára elérhető kamattámogatási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében - emelte ki Feldman Zsolt.

 

Kifejtette, a mostani újabb lépés segítségével a nemzeti tejtámogatás jogcímen 3600 tejtermelő részére 9,1 milliárd forintot, míg a hízott bika jogcímen 6000 húsmarhatartónak 1,8 milliárd forintot fizetnek ki. A juttatások alapja a 2022. évben a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, melyek referenciaéve a jövőbeli kifizetések esetében a mostani Közös Agrárpolitika reformja keretében e téren született uniós döntésnek köszönhetően frissítésre kerülnek. Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a mostani kifizetések teljesítését követően fogja megállapítani - tett hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?