Erre nem éri meg várniuk a gazdáknak januárig: ezt már most el kell intézniük

Erre nem éri meg várniuk a gazdáknak januárig: ezt már most el kell intézniük

agrarszektor.hu
Nem éri meg halogatni az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) feltöltését, a mielőbbi ügyintézéssel már most teljesíthető az egész éves adminisztrációs kötelezettség, és elkerülhető a januári sorban állás - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Jó hír, hogy az Agrárminisztérium döntésének köszönhetően a termelők újabb egy évet kaptak a felkészülésre, az eGN vezetésére jövőre is az idei szabályok vonatkoznak majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023. év vonatkozásában papír alapon vezetett eGN-t 2024. január 31-ig fel kell tölteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületére, valamint a 2023-ra elektronikusan vezetett adatokat ezen időpontig kell beküldeni az elektronikus felületen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ugyanakkor azt javasolja a termelőknek, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra az eGN feltöltését, hiszen egy teljesen új, tartalmában és az érintett gazdálkodók számában is szélesebb körű adatszolgáltatás az elvárt. Azon gazdálkodók, akik már ez évi tevékenységüket elvégezték, keressék fel falugazdászukat, szaktanácsadójukat! A mielőbbi ügyintézéssel lezárható a termelő idei adminisztrációs kötelezettsége és elkerülhető a januári sorban állás - írja a NAk közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos, hogy minden érintett gazdálkodó időben teljesítse az eGN ki- illetve feltöltési kötelezettségét, hiszen az adatszolgáltatás elmaradása egyes támogatások esetében akár a teljes támogatás vagy támogatási részösszeg elvesztését is maga után vonhatja. Az Agrárminisztérium az idei év tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy a gazdálkodók alapos felkészülését segítve a 2024-es évre vonatkozóan is elegendő lesz egyszer feltölteni a Nébih felületére a Gazdálkodási Napló adatait. Ez alól egyedül a permetezési napló jelent kivételt. A tárca döntésének köszönhetően 2025. január 1-jétől kell naprakészen feltölteni az adatokat az elektronikus gazdálkodási naplóba, és a papír alapon vezetett 2024-es gazdálkodási naplókat legkésőbb 2025. január 31-ig kell feltölteni majd a Nébih eGN felületére.

Az eGN a gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítését célozza; egy olyan új közigazgatási szolgáltatás, amelybe a Nébih a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási Napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat integrálja. A gazdálkodási napló adattartalmát a Magyar Államkincstár a támogatási feltételek ellenőrzése során elkéri, illetve ellenőrzi. Az eGN integrálja a gazdálkodási naplót és a hatóságok részére nyújtandó adatszolgáltatási kötelezettséget, ami azt jelenti, hogy megszűnik az eddig ÁNYK-ban beküldött WEB GN az AKG, ÖKO, NATURA 2000 területtel rendelkezők részére, illetve megszűnt a permetezési napló külön történő vezetése is. Ezen kívül a nitrát adatszolgáltatás is az eGN-ben teljesítendő.

EZ IS ÉRDEKELHET

A naplóvezetési kötelezettség minden AÖP-öt vállaló, termeléshez kötött támogatásokat igénybe vevő, növényvédelmi kezeléseket alkalmazó, AKG és ÖKO, vagy Natura 2000 területtel rendelkező, nitrátérzékeny, vagy, erózióérzékeny területen gazdálkodást folytatót érint, emellett egyéb, a Vidékfejlesztési Program fentiekben fel nem sorolt egyes pályázatai is előírják az eGN vezetését. Az adatszolgáltatási kötelezettség azonban nem érint mindenkit: a Gazdálkodási Napló vezetésére kötelezett gazdálkodóknak 2023-ban a Termeléshez kötött támogatásoknál, valamint a Feltételesség erózióérzékeny területein (JFGK1) csak a napló vezetése elvárt, külön adatszolgáltatás nem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?