Fontos megállapodás született Magyarország és Irán között

Fontos megállapodás született Magyarország és Irán között

MTI
Új kereskedelmi lehetőségeket nyit az agrár- és élelmiszeripari területen a Magyarország és Irán között megkötött új mezőgazdasági együttműködési megállapodás - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Teheránban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtóértekezleten aláhúzta, hogy a globális feszültségek eredményeként mára kiterjedt szankciós rezsimek gátolják a világkereskedelem és a világgazdaság működésének akadálymentességét. Ennek megfelelően, szavai szerint, a Magyarország és Irán közötti kapcsolat fejlesztésénél is számításba kell venni a perzsa állammal szemben elrendelt nemzetközi korlátozásokat, amelyek bár megnehezítik, de nem teszik lehetetlenné az erre irányuló munkát.

A szankciós rezsim pontosan olyan területeket hagy szabadon, amely területeken a magyar vállalatok a világ vezető technológiáival rendelkeznek. És ez lehetővé teszi számunkra azt, hogy a magyar-iráni gazdasági együttműködést a technológiailag legfejlettebb magyar ágazatokban fejlesszük

- emelte ki Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke 2022-ben a súlyos biztonsági és gazdasági kihívások ellenére is meghaladta az 50 millió dollárt, és a tavalyi szint is körülbelül így alakult. Közös célnak nevezte ezen volumen fenntartását, illetve lehetőség szerinti folyamatos bővítését. Szijjártó Péter az iráni pénzügyminiszterrel közös tájékoztatóján üdvözölte a két ország közötti beruházásvédelmi egyezmény hatályba lépését, amely jogi biztonságot nyújt a vállalatoknak, s tudatta, hogy az együttműködés útjában álló akadályok felszámolását a vám- és adóhatóságok közötti aktívabb együttműködéssel is segíteni fogják a felek.

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy aláírták a magyar-iráni mezőgazdasági együttműködési megállapodást, amely újabb kereskedelmi lehetőségeket nyithat az agrár- és élelmiszeripar területén. A magas színvonalú magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszeripari termékek számára mindez meg tudja nyitni a még aktívabb belépés lehetőségét az iráni piacra - mondta.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a hazai gyógyszeripari és orvostechnológiai termékek a közel-keleti országban már eddig is jelentős elismertségnek örvendtek, és a jövőben még szélesebb körű megjelenés várható. A miniszter a vízügyi együttműködésre kitérve úgy fogalmazott, hogy az egyik legalapvetőbb emberi jog, hogy mindenki hozzáférjen a tiszta és egészséges ivóvízhez.

Magyarországi technológiákkal már eddig is hozzájárultunk Iránban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés még szélesebb körűvé tételéhez, és jelenleg is egyeztetések zajlanak arról, hogy újabb és újabb magyar vízipari technológiákat honosítsanak meg itt, Iránban

- mondta Szijjártó Péter.

Közölte, hogy a kereskedelem akadálymentesítése céljából fenntartják azt a megállapodást, amelynek értelmében a felek évente 5500 fuvarengedélyt adnak ki kölcsönösen egymás vállalatainak. Szijjártó Péter érintette a rendkívül sikeres felsőoktatási együttműködést is, emlékeztetve arra, hogy évente száz iráni diák tanulhat ösztöndíjjal a magyarországi egyetemeken. Velük együtt ma több mint kétezer iráni hallgató részesül képzésben Magyarországon, közülük ezerötszázan orvosnak tanulnak. Összesen hat magyar egyetem kilenc iráni egyetemmel folytat szoros együttműködést, és hamarosan sor kerülhet a rektori konferenciák következő találkozójára is - tudatta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06