A számok nem hazudnak: durván felpörgött a magyar agrárexport

A számok nem hazudnak: durván felpörgött a magyar agrárexport

agrarszektor.hu
Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített hazánk a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson, az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hazai agrárexport értéke tavaly 1,3 százalékkal, 174 millió euróval haladta meg az 2022. évi magas szintet. A 9,9 milliárd eurós agrárimport szintén 1,3 százalékkal nőtt, ami 122,8 millió eurós többletet jelent 2022-hez képest. Ennek köszönhetően a külkereskedelmi többlet 1,5 százalékkal bővült. Az agrárexport enyhe növekedésének a hátterében az árak emelkedése áll, ugyanis a volumen mérséklődött. Az agrárexport volumene 2023-ban éves összehasonlításban 0,8 százalékkal csökkent, az exportárak viszont 2,1 százalékkal emelkedtek. Az agrárimport volumene 9,1 százalékkal csökkent, amit az árak 11,4 százalékos növekedése ellensúlyozott az elmúlt évben. Az export fejlődésének elmúlt években megfigyelhető üteme megfelel a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programban 2030-ra kitűzött 15 milliárd eurós cél elérésének. A kivitel eredménye a másik fontos agrár-külkereskedelmi célkitűzés, azaz a feldolgozottsági fok növekedése tekintetében is kedvezően változott az utóbbi években. Ennek hátterében elsősorban a magasan feldolgozott termékek exportjának növekedése áll - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai hozzáadott érték, foglalkoztatás és jövedelem szempontjából kedvező, hogy az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt 2023-ban, 2010-ben még 62 százalék volt ez az arány. Fontos kiemelni, hogy a másodlagosan feldolgozott termékek kivitele 2010 és 2023 között minden évben emelkedett, ennek köszönhetően aránya 13 év alatt 31-ről 42 százalékra növekedett. Az export további 33 százalékát az elsődlegesen feldolgozott termékek, 26 százalékát a nyersanyagok adták. Magyarország legnagyobb exportpiacának 2023-ban 1,8 milliárd euróval Németország számított, amelyet Olaszország (1,7 milliárd euró), Románia (1,65 milliárd euró), Ausztria (1,1 milliárd euró) és Lengyelország (750 millió euró) követett. Az öt ország részesedése az agrárexportból 53,9 százalékot tett ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?