Likviditás megoldva? - Évekre előre kaphatnak finanszírozást a gazdák

Likviditás megoldva? - Évekre előre kaphatnak finanszírozást a gazdák

agrarszektor.hu
Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A faktorálás formájában elérhető termék révén az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának I. pillérébe tartozó támogatások esetében egy vagy két évre, a II. pillér, a Vidékfejlesztési Program részét képező normatív támogatások esetében pedig akár három évre előre finanszírozást tud biztosítani a gazdáknak. Az MBH Agrártámogatások Faktoring jelenleg 33 támogatási jogcímre vehető igénybe, az alaptámogatások és a termeléshez kötött támogatások mellett többek közt az Agrár-környezetgazdálkodási Programra (AKG) és Agro-ökológiai Programra (AÖP) is. Utóbbihoz 75, illetve 80 százalékos mértékben nyújt előfinanszírozást a hitelintézet, attól függően, hogy egy vagy két évre igénylik-e a gazdák. Az előfinanszírozás mértéke a legtöbb támogatástípus esetében azonban 90 százalék, a lejárat igazodik a támogatás várható kifizetésének időpontjához - írja az MBH közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megváltozott európai uniós agrárpolitikai, illetve jogi és gazdasági környezetben különösen fontos, hogy gyors és hatékony finanszírozással segítsük az ügyfeleinket, ez a szolgáltatásunk is ezt a célt szolgálja. Az MBH Banknál hiszünk az ágazatban, és bízunk a jövőjében, erre garancia az is, hogy az Agrártámogatások Faktoring révén akár több évre előre finanszírozást biztosítunk az agrárvállalkozásoknak. Ez a termék komoly segítséget jelenthet a sokszor gyorsan változó körülmények közepette a gazdálkodás biztonságának fenntartásában

- mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának faktorálás formájában elérhető lehetősége nemcsak a kisebb termelők, hanem a nagyobb ügyfelek, illetve azok körében is érdeklődésre tarthat számot, akik korábban nem vettek igénybe banki támogatás-előfinanszírozást.

Az MBH Agrártámogatások Faktoring az ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára az egyik legkönnyebben hozzáférhető banki termék

- emelte ki ezzel kapcsolatban Dr. Molnár Tamás, az MBH Bank Faktoring és Üzletfinanszírozási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. A gazdálkodók napok alatt elérhető keretszerződést köthetnek a bankkal, ezt követően bármikor gyorsan lehívható az előfinanszírozás, akár közvetlenül a keretszerződés megkötése után, akár később.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érvényes keretszerződéssel, a lehívási feltételek teljesülése esetén napokon belül az ügyfél számláján lesz az összeg. A kamatelszámolás utólagos, és a gazdálkodók eldönthetik, hogy a teljes összeget lehívják-e, vagy a likviditástól függően nyújtanak be előfinanszírozási igényt

- tette hozzá Dr. Molnár Tamás, az egyszerű, gyors és rugalmas folyamat mellett a szolgáltatás további előnyei közé sorolva a díjmentes ajánlatot és bírálatot, és a bank által kínált szerződéskötési díjkedvezményt is. Emellett nincs szükség közokiratba foglalásra, évenkénti felülvizsgálatra, tárgyi fedezetre.  

Az MBH Agrártámogatások Faktoring a hitelintézet mintegy negyven Agrárcentrumában igényelhető országszerte. Újdonság, hogy ezentúl a terméket már az Egységes Kérelem beadása előtt is igényelhetik a gazdálkodók, nem kell megvárniuk a kérelmek benyújtását. A dokumentáció egyszerű, csak kevés időt vesz igénybe, és szükség esetén helyben, a bank agrárfinanszírozásban jártas kollégáival együtt is összeállítható. További előny, hogy a keretszerződés lejárat nélküli, a bank ráadásul 2024-ben elengedi ennek az éves díját.

Aki idén megköti ezt az új keretszerződést az MBH Bankkal, annak a konkrét támogatás-előfinanszírozási igény esetén csak két, jól átlátható díjtétellel kell számolnia: a folyósítási jutalékkal és a kamattal. Utóbbi tekintetében 2024. szeptember 30-ig további kedvezményt kínál a bank: a háromhavi BUBOR-on felül nem számít fel kamatfelárat. Ráadásul a kamatot csak akkor kell megfizetni, amikor a Magyar Államkincstár kiutalja a gazdáknak a támogatást, így akár a végső kifizetési időpontig rendelkezésre áll az előfinanszírozás teljes összege az ügyfelek számláján. Az ügyfelek emellett minden tranzakcióról - folyósításról, elszámolásról - azonnal értesülnek e-mailben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?