Saját mezőgépgyártó cégüket károsították meg: vádat emeltek ellenük

Saját mezőgépgyártó cégüket károsították meg: vádat emeltek ellenük

agrarszektor.hu
Mintegy 400 millió forinttal károsították meg a társaságot az egyik legjelentősebb magyarországi mezőgazdasági gépgyártó cég vezetői. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség három főre kért letöltendő börtönbüntetést, nyolc terhelttel pedig egyezséget kötött.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Ocsovai Ágnes, a főügyészség szóvivője közleményében azt írta, hogy a vármegyei székhelyű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég ügyvezetője a társaság pénzügyi vezetőjével és további tizenegy társukkal együttműködve - javarészt bűnszövetségben - 2012 és 2016 között, valós gazdasági tevékenységet színlelve, közel négyszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a cégnek. Mint írták, az ügyvezető arra kérte fel a céggel többnyire korábban tényleges üzleti kapcsolatban álló gazdasági partnerek vezetőit, hogy a valós tevékenységükről kiállított számlák mellett olyan gazdasági eseményekről is állítsanak ki számlát a sértetti társaság felé, amelyek ténylegesen nem értékesítettek termékeket, s végeztek szolgáltatást - olvasható a 24.hu oldalán. Az ügyész elmondta, hogy a fiktív számlákat a gépgyártó cég befogadta, azok ellenértékét átutalással megfizette a valótlan számlákat kiállító társaságok felé.

Az így átutalt összegek egy része készpénzben visszajutott a sértetti cég vezetőihez, másik része pedig olyan ténylegesen elvégzett szolgáltatásokat fedezett, amelyek a cégvezetők magánérdekeit szolgálták. Ilyen szolgáltatás volt például az ismerősök és hozzátartozók gépjárműveinek szervizelése, vagy az egyik cégvezető sofőrjének havi rendszerességű nagy összegű bérkifizetése.

- fogalmazott Ocsovai Ágnes.

A fiktív költségekről kiállított számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a beszámlázó cégek képviselői a sértetti cég tevékenységi körébe illő szolgáltatásokról állították ki a számlákat. Ezeket maga a pénzügyi vezető igazolta le, így a fiktív jogügyletekről kizárólag a két cégvezető, és az érintett beszámlázó cégek vezetői tudtak. Az ügyészség a két cégvezető mellett egy harmadik személyre is börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést kért azzal, hogy tiltsák el őket a közügyektől, és a cégvezetői tevékenységektől is. A büntetőeljárás során 8 terhelttel egyezséget kötött az ügyészség. Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?