Bíróság elé viszik a Magyarországon lekapcsolt zöldséges bűnszervezet tagjait

Bíróság elé viszik a Magyarországon lekapcsolt zöldséges bűnszervezet tagjait

MTI
Újabb vádemelések történtek a milliárdos vagyoni hátrányt okozó zöldség- és gyümölcsimportőr bűnszervezetek ügyében, ez alkalommal névleges cégvezetőknek és egy 30 éves férfinak bűnsegédség miatt kell felelnie - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vádirat szerint bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat a férfival szemben, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt négy, általa névleges cégvezetésre felkért emberrel szemben. Azt írták, a férfi tevékenysége azokhoz, a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek - egymás tevékenységét összehangolva - 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra. Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezeteknek a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá felvette a cégek számláira beérkező összegeket, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába. A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette - ismertette a főügyészség.

A bűnszervezetet vezető 53 éves férfi - az alapügy egyik vádlottja - elkövetői tapasztalata miatt vonta be a fiatalabb férfit a bűncselekménybe. A vádlot segített kiépíteni az alapügy vádlottja által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás alatt Dubajba szökött, majd később - miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak - visszatért Magyarországra, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. A férfival szemben a főügyészség végrehajtandó fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további négy, közokirat-hamisítással vádolt, stróman vádlott egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozza a vádiratban. A főügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy jelen ügyet - a szoros személyi és tárgyi összefüggés okán - a Fővárosi Törvényszék egyesítse a terhelttársak ellen már tárgyalási szakban folyamatban lévő bűnügyhöz - tudatták a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?