Bíróság elé viszik a Magyarországon lekapcsolt zöldséges bűnszervezet tagjait

Bíróság elé viszik a Magyarországon lekapcsolt zöldséges bűnszervezet tagjait

MTI
Újabb vádemelések történtek a milliárdos vagyoni hátrányt okozó zöldség- és gyümölcsimportőr bűnszervezetek ügyében, ez alkalommal névleges cégvezetőknek és egy 30 éves férfinak bűnsegédség miatt kell felelnie - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A vádirat szerint bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat a férfival szemben, továbbá közokirat-hamisítás bűntette miatt négy, általa névleges cégvezetésre felkért emberrel szemben. Azt írták, a férfi tevékenysége azokhoz, a magyar költségvetésnek 2,3 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűnszervezetekhez kapcsolódik, amelyek - egymás tevékenységét összehangolva - 2018 februárjától 2019 júniusáig az Európai Unió más tagállamaiból zöldséget és gyümölcsöt hoztak be Magyarországra. Az elkövetők a költségvetést megkárosító módon importőr és közvetítő céghálózatot, valamint a hatóságok látóköréből rendszeresen eltűnő, folyamatosan cserélt cégeket működtettek.

A 30 éves férfi biztosította a bűnszervezeteknek a költségvetési csalás elkövetéséhez szükséges, cégkapuval és bankszámlával is rendelkező, fiktív számlákat kiállító cégek egy részét. A társaságok élére a strómanokat is ő kutatta fel, továbbá felvette a cégek számláira beérkező összegeket, majd azokat készpénzben visszajuttatta a bűnszervezeti vezetők irodájába. A terhelt továbbá képviselte a cégeket az áruval kapcsolatos magyar hatósági ellenőrzések esetén, és olyan nyilatkozatokat tett, amelyekkel a törvényes működés látszatát keltette - ismertette a főügyészség.

A bűnszervezetet vezető 53 éves férfi - az alapügy egyik vádlottja - elkövetői tapasztalata miatt vonta be a fiatalabb férfit a bűncselekménybe. A vádlot segített kiépíteni az alapügy vádlottja által vezetett bűnszervezet üzleti körét, valamint információkat gyűjtött a konkurens társaságokról.

A 30 éves férfi a nyomozás alatt Dubajba szökött, majd később - miután ellene nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsátottak - visszatért Magyarországra, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll. A férfival szemben a főügyészség végrehajtandó fegyházbüntetést, pénzbüntetést és cégvezetéstől eltiltást, míg a további négy, közokirat-hamisítással vádolt, stróman vádlott egyikével szemben pénzbüntetést, a többi vádlottal szemben elzárás kiszabását indítványozza a vádiratban. A főügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy jelen ügyet - a szoros személyi és tárgyi összefüggés okán - a Fővárosi Törvényszék egyesítse a terhelttársak ellen már tárgyalási szakban folyamatban lévő bűnügyhöz - tudatták a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?