2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Agrárpénzek

50 forint körül lesz egy tojás az uniós tyúkketreceknek köszönhetően

Az Európai Unió elvárt tyúkketreccseréje akár 50 forintig is feltornázhatja a tojás árát az év második felére. Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója elmondta: megcsúszva bár, de még idén lezárul a tojótyúkketrecek előírt cseréje - írja az Index.
 
 

Múlt csütörtökön az Európai Bizottság bejelentette, 13 tagországgal, köztük Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárást indít, mert az elmúlt 12 évben nem sikerült végrehajtani az állatjóléti célú beruházásokat. (Mintegy 90 nagy termelő jelezte, hogy folyamatban van a korszerűsítés, de nem végeznek vele határidőre, körülbelül 100-an viszont úgy tűnik, nem folytatják a tevékenységet).

A VM felmérése szerint a telepbezárások miatt mintegy 200 ezer tyúk, ezzel együtt pedig várhatóan évi 45-50 millió tojás esik ki a piacról. Összesen mintegy 700 ezret érinthet az új, szigorúbb tartási körülmények bevezetése.

Magyarországon az éves, 2,7 milliárd darabos tojásfogyasztásból mintegy 200 millió darab importból érkezik − ezt a gyenge forint árfolyam egyelőre fékezi.
Egy-egy férőhely korszerűsítése 5 ezer forint beruházást jelent, a ketreccsere pedig összesen 17 milliárd forint beruházást igényelt a magyar termelőktől.

A tojásárak várhatóan stabilizálódnak majd a 2. félévre, a mostaninál nagyobb önköltség miatt magasabb árszinten, piaci elemzők szerint nagyjából 50 forinton a mostani 30-42 Ft-hoz képest.

A több önköltség és a hitelszűke miatt egyre több termelőnek okoz gondot az átállás. Hiába hirdetette meg tavaly a VM 3 milliárd Ft-os korszerűsítési pályázatát, vannak, akik a támogatás visszaszolgáltatását és a termelés befejezését fontolgatják, mert nem mernek hitelt felvenni a közeljövőben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu