2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Agrárpénzek

Állatszeretetben nem tud megverni bennünket a világ

Rekordösszegekkel támogatják az idén a sertés- és a baromfitartókat.
 
 

Összesen 27 milliárd forintot fizet ki nemzeti forrásokból az idén az állattartóknak - elsősorban a sertés- és a baromfitartóknak - a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Olyan nemzet nincs még egy, amely annyira szeretné az állatokat, mint a magyar – jelentette ki Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára.

Úgynevezett állatjóléti támogatásokra 16,5 milliárd forintot fizet ki az idén nemzeti forrásokból a VM a sertés- és a baromfitartóknak, és ez az összeg 6,5 milliárddal haladja meg a 2010-ben folyósított keretet – közölte a helyettes államtitkár a XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok hódmezővásárhelyi megnyitóján. Emellett az állati hullák elszállítására 3 milliárd, az állatgyógyászati költségekre 7,5 milliárd forintot vehetnek igénybe az állattartóknak.

Nincs még egy nemzet, mely annyi gondot és szeretetet érezne állatai iránt, mint az állattenyésztőnek született magyar” – idézte Feldman Zsolt a VM közleménye szerint Heinrich Ditz bajor tudós szavait. A XIX. században élt agrárgazdasági szakember a magyar mezőgazdaság című, a királyi bajor Közmunka és Kereskedelmi Államminisztérium részére írt népgazdasági tudósításában megjegyzi: „Tagadhatatlan, hogy az elmúlt évtized a gabonatermesztést részesítette előnyben az állattenyésztéssel szemben. Ennek következtében az állattenyésztés sokkal inkább háttérbe szorult, mint normális körülmények között a magyar mezőgazdaságnak megfelelt volna.”

Habár a közel 150 év óriási idő, a magyar mezőgazdaság számos fő elemében, belső problémáiban és a világhoz való viszonyulásában azóta sem változott – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Ezért szerinte a VM a jövőben is kiemelten kezeli az állattenyésztési ágazattal kapcsolatos feladatokat.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó