2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Befektetői szemmel is érdemes az élelmiszereket figyelni

Az élelmiszerárak két évvel ezelőtt látott drasztikus emelkedése most megismétlődik, hiszen a legjelentősebb élelmiszer termékek ára már az elmúlt hónapokban komoly emelkedést produkált, most azonban a kínai szárazság és az indonéz ciklonveszély még tovább fokozza ezt.
 
 

„Látnunk kell, hogy nem csak az emberi, de az ipari felhasználás is növeli az élelmiszerek iránti keresletet. Csak az elmúlt néhány évben megsokszorozódott az USA bioetanol felhasználása, aminek hatására egyre több termőterületen termesztenek kukoricát, más növények kárára. Ezzel szemben a klímaváltozás hatásai és az időjárási szélsőségek (rendkívüli esőzések, aszály, árvíz, belvíz) hatására lecsökkent a betakarított termés mennyisége, és már most több országban exportkorlátozás van bizonyos élelmiszerekre vonatkozóan, ami jelentősen növeli a főbb élelmiszer termékek világpiaci árát” – mondta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaságnak. 


„A lecsökkent élelmiszer-készletek ellenére is magas kereslet miatt a következő hónapokban az élelmiszerárak további növekedésére lehet számítani” - tette hozzá a szakember.


Az élelmiszerárak – elsősorban a búza - további emelkedése ronthatja az idei inflációs kilátásokat” – magyarázta Horváth. Az emelkedő árakat befektetési szempontból viszont érdemes figyelembe venni, hiszen ma már több olyan befektetési alap van, amelyekbe éppen az emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak esetén érdemes tőkét elhelyezni.” – véli a szakember.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó