Bréking! Kiderült, hogy tényleg Csányi áll a KITE felvásárlása mögött

agrarszektor.hu
Négy cégen keresztül vásárolta be magát az OTP a KITE-be.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!


Az OTP Bank Nyrt. rendkívül rövid és szűkszavú közleményben tájékoztatta a piacot arról, hogy az Inga Kettő Kft.-n, az Összehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül 46,69%-os mértékű közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezik a nádudvari KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.-ben.

Az OTP friss közleménye most eloszlatja a maradék kételyeket is azzal kapcsolatban, hogy az óriás agrárintegrátor KITE Zrt. tavalyi felvásárlása mögött az OTP áll..

Korábban

Az integrátori piac újrafelosztása volt a tavalyi év legnagyobb eseménye az agráriumban. A harc arra irányult, ki szerzi meg a hosszú évek alatt jól bejáratott termelésszervezési és infrastrukturális hátteret, amely közvetlen utat nyit a végső felhasználó termelőkhöz.A nagy játszmában a második leggazdagabb magyarnak tartott Bige László tette meg az első lépést, aki hosszas előkészületek után az ősszel a cégcsoportjához tartozó péti Nitrogénművek Zrt.-én keresztül ajánlatot tett a nádudvari KITE Zrt. részvényeinek többségére.Aztán szinte a semmiből fordult a kocka, és megjelent az ajánlatával Guba Sándor és (akkor még csak sejteni vélték egyesek) az OTP.

A KITE tulajdonosváltása körüli korábbi piaci pletykák az ismeretlenségből előkerült Guba Sándor (aki végül a nyertes ajánlatot tette a KITE megszerzésére)  mögött az agráriumban komoly terveket szövő, Csányi Sándor vezette OTP Bankot sejtették. A bankvezérrel információink szerint nem kimondottan jó kapcsolatot ápoló Bige László is többször az OTP érdekeltségére tett utalást. (Az nem teljesen világos, hogy a bankcsoportot korábban miért nem érdekelte a KITE, hiszen a cég hosszú ideje "eladósorban" volt már a Bige-féle ajánlat előtt is.) A legnagyobb magyarországi bank szerepvállalására utalt az is, hogy a KITE a tulajdonosváltás után azonnal stratégiai megállapodást kötött az OTP Bank Nyrt.-vel.

A KITE-Bige-Guba-OTP történetről részletesebben az alábbi cikkben olvashatnak

- Milliárdosok harca a mezőgazdaságban

Korábbi cikkeink a témában

- Tegnaptól Guba Sándoré az agráróriás KITE Zrt.
- Bige megfenyegette a KITE-tulajdonosokat

Mit is csinálnak az integrátorok?
Mezőgazdasági integrátoroknak azok minősülnek, akik a gazdálkodók termelését megszervezik-koordinálják. Ennek részeként megfinanszírozzák azokat az inputanyagokat (növényvédő szereket, vetőmagokat, műtrágyákat), amelyek szerződéses partnereik tevékenységéhez szükségesek. További szolgáltatásként felvásárolják a megfinanszírozott termeléssel előállított terményeket, illetve technológiai és adminisztratív szolgáltatásokat is nyújthatnak. Az integrátorok profitorientált módon végzik, de például az igénybe vett támogatásokat és kedvezményeket tovább kell adniuk az integráltaknak. Az idén felvetődött olyan állami regionális agrárintegrátori központok létrehozása, amelyek nonprofit elven működnének, de az ezzel kapcsolatos szabályozási koncepció végül nem került a parlament elé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?