Bige megfenyegette a KITE-tulajdonosokat

Perek, nyomozások, kártérítések lesznek, ha nem Bige Lászlóé lesz az agráróriás. A termelők szerint Bige inkorrekt és meggondolatlan.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bírósági pereket, nyomozóhatósági vizsgálatokat és kártérítési kötelezettségeket helyez kilátásba a második leggazdagabb magyarnak tartott Bige László a nádudvari KITE Zrt. azon tulajdonosai ellen, akik a közelmúltban Guba Sándor KITE-középvezető ajánlatát fogadták el a részvénytársaság 29 százalékos kisebbségi csomagját birtokló KITE Kft.-ben a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. korábbi vételi ajánlata helyett. Bige László a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) is ellenőrzést kíván kezdeményezni. A KITE Kft. tulajdonosai - többnyire mezőgazdasági termelőüzemek - Bige László jogi álláspontját "inkorrekt és meggondolatlan fenyegetésként" értékelik, és “szolidaritási válaszlépésként" valamennyien elpártolhatnak a KITE-től, ha ellenük perek indulnak. Ezzel éppen a legnagyobb partnerek távoznának az óriás agrárintegrátorként működő nádudvari cégtől.

Visszaélésszerű joggyakorlásként, illetve súlyosan aggályos és jogsértő eljárásként értékeli a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt., hogy a KITE Kft. tulajdonosai október 15-i taggyűlésükön Guba Sándor, a KITE Zrt. dél-dunántúli regionális igazgatójának ajánlatát fogadták el a KITE Zrt. 29 százalékos részvénycsomagját birtokló kft. üzletrészeire. A kft. tulajonosai Guba Sándort elővásárlásra jogosultként jelölték meg, majd az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó nyilatkozatát elfogadták. Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, a KITE Kft. tulajdonosai a Guba-féle ajánlatot azért részesítettek előnyben, mert ő a részvényekért a névérték mintegy 20-szorosát adta, míg a Nitrogénművek Zrt. csak tízszeresét ígérte.

Guba Sándor megemelt vételára új ajánlatnak minősül, miközben a KITE Kft. tulajdonosai a Nitrogénművek Zrt. korábbi ajánlatát már elfogadták, így az adásvételről érvényes szerződés jött létre. Erről a péti vállalat a napokban levélben hívta fel a KITE Kft. tulajdonosainak figyelmét. A társaság a jogszabályok kijátszására irányuló lépésnek, illetve a korábbi szerződéses kötelem alóli “kifarolásnak" minősíti, hogy a kft. tulajdonosai Guba Sándort elővásárlásra jogosultként jelölték meg. A cég szerint érvényesnek tartott korábbi szerződésben ugyanis azt vállalták, saját elővásárlási jogukat nem gyakorolják és erre harmadik személyt sem jelölnek ki. Ezért a Nitrogénművek a kft.-tulajdonosok lépését a megállapodás megszegésének tartja, és úgy ítéli meg, hogy az abból fakadó károkért és költségekért kártérítési felelősséggel tartoznak.

 

A Nitrogénművek szerint Guba Sándor, a KITE Zrt. munkavállalójaként egyedül nem lehetett abban a helyzetben, hogy saját vagyonából vásárolja meg az eladásra kínált üzletrészeket és részvényeket, amelyekre “mintegy 25 milliárd forintot" fordítana. Emellett - állítja a vállalat - Guba Sándor olyan mértékű fedezetettel sem állhatott elő, amely hitelfelvétel esetén megfelelő biztosítok adna a kölcsönnyújtóknak a visszafizetésre. Ezért a cég azt egyértelműsíti, hogy a KITE munkavállalója harmadik személy javára élne elővásárlási jogával, e lépés pedig a jogszabályok megkerülésére irányulna. A vállalat ennek kapcsán azt gyanítja, hogy a “Guba Sándort finanszírozó hitelintézet" súlyosan megsértette az ügyfélazonosítási, a kockázatkezelési és a pénzmosási szabályokat, ezért a társaság nyomozóhatósági vizsgálatot, illetve MNB-ellenőrzést kíván kezdeményezni.

Bige László és a Nitrogénművek jogi álláspontja “inkorrekt és meggondolatlan fenyegésnek" minősíthető - vélik a KITE Kft. egyes tulajdonosai. Máris kilátásba helyezik, hogy a több száz kft.-tulajdonos - leginkább mezőgazdasági termelőüzem - között szolidaritási összefogás jöhet létre, ha ellenük a Nitrogénművek valóban pereket indítana. Szerintük a mostani fenyegetéssel Bige László öngólt lő, hiszen legnagyobb leendő partnereivel szemben kívánna kemény jogi eszközökkel fellépni, akiknek eleve jóval kevesebbet ajánlott a menedzsment és a dolgozók részvényeihez képest. További válaszlépésként a mezőgazdasági cégek elpártolhatnak KITE Zrt.-től, így a nádudvari vállalat éppen legnagyobb üzleti partnereit veszítené el. Guba Sándor is létrehozhat olyan új szolgáltató kft.-ét, amely megfelelően képviselheti a távozó mezőgazdasági vállalatok érdekeit - fogalmaztak a KITE Kft. tulajdonosai.

Harc, harc és harc minden KITE-részvényért
A péti Nitrogénművek korábban a KITE Zrt. mintegy 52 százalékos többségi tulajdonrészére is ajánlatott tett, amely a dolgozók és a menedzsment tulajdonában van. A menedzsmenthez köthető Stabilizáló Kft.-nek 36,14 százalékos, az Összehangoló Kft.-nek 0,74 százalékos részesedése van a KITE-ban, míg a dolgozók együttesen 14,98 százalékot birtokolnak. A Nitrogénművek az 52 százalékos csomagot a névérték 18-szorosáért venné meg, míg Guba Sándor hírek szerint erre is hússzoros összeget ajánlott. Az agrarszektor.hu úgy tudja, e részvénypakett körül is patthelyzet alakult ki, mivel ezt a Nitrogénművek a korábban létrejött szerződés alapján továbtra is magáénak tekinti, és azt Guba Sándornak sem sikerült megszereznie. Az együttesen 19,14 százalékot képviselő, fennmaradó tulajdoni hányad zömmel külső kisrészvényeseknél van: e csomagra Bige László nem tett ajánlatot, Guba Sándor viszont - legalábbis korábbi hírek szerint - itt is hússzoros árat fizetne.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?