Durvuló harc a KITE Zrt.-ért: kiütik Bigét a nyeregből?

OTP-hitelre épülő ellenajánlat a KITE Kft. mai taggyűlésén. Bige László vesztett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem Bige László ajánlatát, hanem egy kétszer akkora árat kínáló ellenajánlatot fogadott el ma a mezőgazdasági termelőüzemeket tömörítő KITE Kft. taggyűlése. Ezzel a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. nem tudta megszerezni a nádudvari óriás agrárintegrátor KITE Zrt. 29 százalékos részvénycsomagját, amelyet a KITE Kft. birtokol. Az ellenajánlatot Guba Sándor, a KITE Zrt. dél-dunántúli régiójának vezetője tette, aki hírek szerint a részvényvásárlást OTP-hitelből hajtja végre. Elképzelhető, hogy ezzel a KITE Zrt. felvásárlása kapcsán kiütik Bige Lászlót a nyeregből.

A névérték hússzorosát kínálta ma Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. alkalmazottja a KITE Kft. 29 százalékos részvénycsomagjáért - derült ki a kft. mai taggyűlésén. Az agrarszektor.hu értesülései szerint a résztvevő tulajdonosok végül ezt az ajánlatot fogadták el száz százalékos szavazati aránnyal. A döntés egyúttal azt is jelenti, hogy a KITE Zrt. 29 százalékos tulajdoni hányadát nem a Bige Holdinghoz tartozó péti Nitrogénművek Zrt. szerzi meg, amely a névérték 10-szeresét kínálta a kisebbségi részvényekért.

A közgyűlésen Guba Sándor egy 8-9 milliárd forintról szóló, ügyvédi letétbe helyezett banki igérvényt is bemutatott, amely elegendő lenne a 29 százalékos kisebbségi részvénycsomag megvásárlására a névérték hússzorosáért. Értesüléseink szerint a vétel OTP-hitelből valósulhat meg. Emellett egyes források úgy tudják: Guba Sándor kilátásba helyezte, hogy a kisrészvényesek fennmaradó, 19 százalékos részvénymennyiségét is hússzoros áron - további mintegy 4 milliárd forintért - veszi meg, amelyre Bige László nem tett ajánlatot. Szakértők szerint az ajánlattevő nyilvánvalóan közvetítőként tette meg mai ajánlatát, a tényleges tulajdonosok személyére később derülhet fény. Így a kft.-s és a kisrészvényesi részesedés megvétele 13 milliárd forint körüli összegbe kerülne. 

Egyes források szerint a KITE Kft. mai közgyűlésén elhangzott, hogy Guba Sándor legalább 75 százalékos tulajdonrész elérése tör a KITE Zrt.-ben. Bige László ugyanakkor korábban egyértelműsítette, hogy a dolgozók és a menedzsment tulajdonában lévő, 52 százalékos hányadot már megszerezte, e nélkül pedig a mostani ellenajánlat tevői nem tehetnének szert 75 százalékos részarányra.

Bige László az 52 százalékos többségi pakketért a névérték 18-szorosát adta, és az agrarszektor.hu korábbi információi szerint a vételárat is letétbe helyezte. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, a KITE Kft. kisebbségi részvénycsomagjának OTP-finanszírozású megvásárlása csak akkor érhet valamit, ha a KITE Zrt.-ben valóban szert lehet tenni a többségi részesedésre. Ezért most - vélik szakértők - újra tárgyalások indulhatnak a KITE Zrt. vezetése és az ellenajánlattevők képviselői között az 52 százalékos tulajdonrészről is. Búvár Géza, a KITE Zrt. vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy az adásvételi feltételekről már megszületett a megállapodás a KITE Zrt. és a péti Nitrogénművek között, de a folyamatot a KITE-tulajdonosok "megakaszthatják".

Információink szerint a KITE Kft. tulajdonosainak egy része eleve tartott attól, hogy Bige László belépésével - a KITE-nél integrált termelőként - csak a Bige Holding műtrágyáit vásárolhatta volna meg, amelyek "köztudottan a legdrágábbak a magyar piacon". Emellett többen úgy ítélték meg, hogy a Bige Holding korlátozta volna a KITE jelenlegi agrárintegrációs tevékenységét is, bár Bige László éppen terjeszkedésről és KITE-offenzíváról beszélt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03