Digitális megoldások fejlesztésével támogatja az agrárium fejlődését a NAK

Digitális megoldások fejlesztésével támogatja az agrárium fejlődését a NAK

agrarszektor.hu
A nagyvállalatok és innovatív agrár startupok együttműködéseit segítette elő az első hazai agrár startup program, a NAK TechLab. A mezőgazdaság digitalizációjával a szektor versenyképességét növelhetik az innovatív megoldások, a programban résztvevő nagyvállalatok pedig a fejlesztések piacra lépését segítik. A három hónapot felölelő programnak köszönhetően számos termékfejlesztés indult el a cégek és a vállalkozások között.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal által tavaly indított NAK TechLab program a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. Újgenerációs startup vállalkozások segítségével olyan innovatív megoldásokat keres az agrárium kihívásaira, amelyek fellendítik és hatékonyabbá teszik azt, és amelyek segítségével Magyarország központi szerepet tölthet be az Európai Unión belül az agrárszektor fejlesztésének területén.

A NAK TechLab fő célja, hogy valós piaci problémákra találjon megoldást, erre jelentenek garanciát a szakmai partnerként szerepet vállaló nagyvállalatok. A működő megoldások a nagyvállalati infrastruktúrán keresztül képesek a leggyorsabban eljutni a gazdálkodókhoz, ezzel elősegítve a szektor modernizációját és a hatékonyság növelését.

A programhoz olyan cégek csatlakoztak, mint a Bonafarm Csoport, az Axiál Kft., a KITE Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Hungarna Kft. és a Tesco-Global Áruházak Zrt.

A fejlesztéshez szükséges forrást Magyarország legnagyobb kockázati tőkét kezelő cége, a Hiventures Zrt. biztosította. Az együttműködések a startupok és a nagyvállalatok között már elindultak, segítve ezzel az új vállalkozások piacra jutását, illetve a technológiák szélesebb körben való terjedését.

A NAK TechLab inkubátor programjának zárásaként - a koronavírus-járványra tekintettel - a csapatok a Design Terminal által megszervezett és technológiailag lebonyolított első magyarországi virtuális Demo Day-én mutatták be megoldásaikat és a nagyvállalatokkal közösen indított együttműködési terveiket, Winkler Róbert - szintén virtuális - műsorvezetésével. Nyolc csapat, három zsűritag, egy moderátor és több száz érdeklődő csatlakozott egyszerre, térben egymástól távol, online platformokon.

A zsűriben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője és Moldován András, az AnimalSoft Kft. tulajdonosa és ügyvezetője tett fel kérdéseket a prezentáló csapatoknak. Az adás végére a digitális almamoly-csapdát fejlesztő SMAPP gyűjtötte be a legtöbb voksot a nézőktől.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke az eseménnyel kapcsolatosan elmondta:

A NAK TechLab különböző programokon keresztül a jövőben is segíti az innovatív mezőgazdasági startupokat annak érdekében, hogy megtalálják helyüket a piacon, ezzel segítve a hazai agráriumot. Továbbá is várjuk azoknak az innovációban élenjáró nagyvállalatoknak a jelentkezését, amelyek kíváncsiak a különböző agrár-digitalizációs fejlesztésekre, startupperek ötleteire, és szívesen bekapcsolódnának a projektbe.

"A NAK TechLab is lehetőséget ad a Bonafarm Csoportnak arra, hogy olyan új ötleteket ismerhessen meg, amelyeket a legmodernebb technológiai megoldások segítségével formáltak a vállalkozó szellemű, kreatív csapatok, cégek. Így új fejlesztési lehetőségekre hívják fel a napi termelésben dolgozó kollégák figyelmét, majd ezt követően a reálisnak tartott megoldások gyakorlati alkalmazhatóságát már közösen tekinthetik át. A program hozzájárul ahhoz, hogy a Bonafarm Csoport szakemberei felfigyeljenek a technológiai fejlődés adta egyes lehetőségekre és módot teremt arra is, hogy az ötletek reális gazdasági alkalmazhatóságát is értékeljük" - mondta a programról Ábrahám Péter, a Bonafarm Zrt. beszerzési és IT igazgatója.

18 éves magyar statuperrel indít közöst fejlesztést a KITE

A nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 18 éves hallgatója, Zsigó Miklós és SMAPP névre hallgató csapatának fejlesztése felkeltette az érdeklődését Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátorának. A digitális molycsapdát fejlesztő csapat a programnak köszönhetően kialakította együttműködését a KITE-vel, megkezdték közös fejlesztésüket.

Magyar startup technológiával modernizál a Bonafarm csoport

A NAK TechLab 3 hónapos programja során, teret adva az innovatív megoldásoknak a Bonafarm csoport koncepció alkotásra és komplett monitorozásra kérte fel az Okosfarm cégét. Az együttműködés idén indul, és hozzájárul a Bonafarm csoport digitális stratégiájának megvalósításhoz.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a NAK TechLab programtámogatta. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03