2022. május 20. péntek Bernát, Felícia

Hírek - Agrárpénzek

Dübörögnek a fejlesztések az agráriumban: hihetetlenül megnőttek a kifizetések

Az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan emelkedik, 2020-ban 10,8 százalékkal 918,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A növekvő tendencia minden főbb támogatási csoportnál megfigyelhető volt, a folyósított támogatási összeg 78,2 százaléka (718,5 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,8 százalékát (200,4 milliárd forint) hazai költségvetésből fizették ki - ismerteti az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványa.
 
 

A legnagyobb arányban, 26,8%-kal a nemzeti támogatások bővültek a tárgyévben, megközelítve a 150 milliárd forintot, a növekedés jelentős része a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó válságkezelő programhoz kapcsolódott. A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások (500 milliárd forint) domináltak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások között. A Vidékfejlesztési program kifizetései 2020-ban megközelítették a 250 milliárd forintot. A piaci és egyéb támogatások együttesen az előző évivel megegyezően alakultak.

Az AKI összesítése szerint a szántóföldi növénytermesztés a támogatások közel felét kapta, az állattenyésztők a támogatások egyötödét használhatták fel, a kertészet részesedése pedig csupán 5% volt. A mezőgazdaság hitelállománya 11,8%-kal 814,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt. A hitelek között a kedvezményes hitelek domináltak, a piaci hitelek aránya 28,5% volt.

Az egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelten nőtt, 4,8%-kal 365,8 milliárd forintra bővült. A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta. Az egyéni gazdaságok újonnan felvett hitelei kismértékben elmaradtak az előző évitől. A társas vállalkozások hitelállománya közel egyötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. A növekedés az éven túli hiteleknél jelentkezett. A hitelállományból az állattenyésztők részesedtek legnagyobb mértékben, a szegmens által újonnan felvett hitelek összege 57,1 milliárd forinttal haladta meg az előző évit. Az új hitelek legnagyobb része is az állattenyésztőket finanszírozta.

Az élelmiszeripar hitelállománya 13,1%-kal 616,5 milliárd forintra bővült 2020-ban. Az állomány több mint fele kedvezményes hitel volt. Az élelmiszeriparban az egyéni vállalkozások hitelállománya 9,1%-kal, 6,1 milliárd forintra nőtt, a társas vállalkozásoké 13,2%-kal 610,3 milliárd forintra emelkedett. A hitelállomány 13,6%-át az egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás szakágazatban tevékenykedők, 10,3%-át pedig a húsfeldolgozással, tartósítással foglalkozók tudhatták magukénak. Az élelmiszeripari társas vállalkozások új hitelei 50,3 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit - olvasható az AKI kiadványában.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!