2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Agrárpénzek

Egyszerűsítenének a miniszterek a Közös Agrárpolitikában

Az adminisztrációs terhek csökkentését célozzák azok a bizottsági elképzelések, amelyek a Közös Agrárpolitika módosítása érdekében készülnek. A módosításokkal érintett új szabályok 2018. január 1-el lépnek hatályba.
 
 

Több ponton egyetértettek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai luxemburgi ülésén az uniós mezőgazdági miniszterek az Európai  Bizottság Közös Agrárpolitikáról szóló elképzeléseivel. Az EB 2016 szeptemberében hozta nyilvánosságra a Közös Agrárpolitikára vonatkozó négy uniós alapjogszabály egyszerűsítését célzó javaslatát, amellyel mind a termelők, mind pedig a végrehajtásért felelős tagállami intézmények adminisztratív terheit könnyítené. A javasolt módosítások nem jelentik a legutóbbi, 2013-ban elfogadott reform felülvizsgálatát.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az önkéntes termeléshez kötött támogatások keretei nem változnak, ösztönzik a foglalkoztatást. Az aktív gazda vizsgálatnál több egyszerűsítést tartalmaz a módosítás, ezek leginkább a termelők adminisztratív terheit csökkenthetik.

A bizottsági javaslat a zöldség és gyümölcs termelői szervezetek nemzeti támogatását negyedére csökkentette volna, azonban magyar kezdeményezésre, több tagállam támogatásával olyan szöveg került be a körvonalazódó tanácsi álláspontba, amely nemcsak megakadályozza a csökkentést, de akár a jelenleg fizetett támogatás kétszeresének kifizetésére is lehetőséget biztosíthat - közölte a tárca. A tanácsülésen a bizottság bemutatta az ökológiai fókuszterületek kétéves végrehajtási tapasztalatairól készített jelentését, amely alapján a bizottság nem tervezi az ökológiai jelentőségű területek jelenlegi kötelező 5 százalékos arányának növelését.

A mai ülésen született megállapodás a mezőgazdasági miniszterek álláspontját tükrözi, azonban a szabályok végleges elfogadásához az Európai Parlament egyetértése is szükséges. Ennek megszerzése az ősz folyamán várható, így a módosításokkal érintett új szabályok 2018. január 1-el lépnek hatályba, így a 2018-as igénylési évtől alkalmazhatók majd.
 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó