2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Agrárpénzek

Eldőlt: így módosulhat a mezőgazdasági gépek közúti közlekedésének szabályai

Tavasztól őszig számos közúton találkozhatnak a közlekedők mezőgazdasági járművekkel. Annak érdekében, hogy mindkét oldal résztevői biztonságban használhassák az országos utakat és végezhessék munkájukat, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) együttműködési megállapodást kötött. A társaságok ennek részeként többek között közös edukációs tartalmakkal segítik majd a türelmesebb, biztonságosabb közúti közlekedést.
 
 

A Magyar Közút és a MEGFOSZ 2021. szeptember 1-jén kötött megállapodást, melyet a MEGFOSZ részéről Harsányi Zsolt elnök, a közútkezelő részéről pedig a társaság vezérigazgatója, Szilvai József Attila írt alá. A mezőgazdasági lassú járművekkel kapcsolatban a közlekedés többi résztvevője általában nagy információhiánnyal küzd, ennek következtében sok a türelmetlen sofőr az utakon - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében. Azonban a lassú járművek sofőrjeinek is szükséges több olyan megelőző intézkedést vagy szabályt betartania, amivel a folyamatos és biztonságos közlekedési feltételeket is szavatolhatják. A két társaság a jövőben ezért közös kampányt indít.

A gazdák figyelmét többek között az útra felhordott sár és szalma eltakarítására, a jármű megfelelő szélességjelzésére és kivilágítására, valamint a forgalom gördülékenysége érdekében, lehetőség szerint az időszakos félreállásokra hívják fel. A közlekedés egyéb szereplőinek pedig jó tudni, hogy ezek a gépek nem az ő bosszantásukra használják a közutakat, hiszen nekik is köszönhető, hogy kiváló minőségű magyar élelmiszer kerülhet az asztalunkra. A mezőgazdasági termelők mindig igyekeznek a telephelyükről a mezőgazdasági területhez való odajutást lerövidíteni és megtalálni a leggyorsabb utat. Ehhez azonban sokszor ki kell menniük a közútra is és mivel a manőverezési képessége ezeknek a nagy eszközöknek nem ugyanolyan, mint egy személyautóé, ezért óvatosan kell közlekedni mellettük. Sokan nem tudják azt sem, hogy a gépek indokolatlannak tűnő szélességére a széles gumiabroncsok miatt van szükség, ami a megfelelő súlyeloszlásnak köszönhetően a termőföldet és az utat is jobban védi.

A MEGFOSZ és a Magyar Közút továbbá azt is megvizsgálja, hogyan tudják segíteni egymás munkáját. Így hosszú távon többek között sorra veszik a mezőgazdasági gépek által leggyakrabban használt útvonalak állapotát, valamint bizonyos utakon szakmai szempontok szerint megvizsgálják a mezőgazdasági gépekre vonatkozó korlátozások esetleges feloldását, amennyiben azzal a legtöbb szereplőnek biztonságosabb közlekedési feltételeket tudnának biztosítani. A fentieken túl a felek azt is vizsgálják, hogy egyetemi, szak- és felnőttképzési rendszerben milyen módon tudnak együttműködni és hogyan tudják segíteni egymás munkáját. Utóbbi jól illeszkedne a Magyar Közút eddigi stratégiájához, ugyanis az elmúlt években számos egyetemmel, szakképző centrummal is sikeres megállapodásokat kötött, melynek köszönhetően ösztöndíj programokat, szakmai gyakorlati lehetőséget és pályaorientációs alkalmakat is biztosított az érdeklődő diákok számára.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!