2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Agrárpénzek

Esély az agrárvállalkozásoknak: így működik a válságkezelés felsőfokon

Tőkebefektetéssel olyan finanszírozási lehetőségek nyílhatnak meg a vállalkozások előtt, amelyek eddig nem voltak elérhetők számukra - hangsúlyozta Tátrai Péter, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján. A szakember előadásában többek között azt is elmondta, hogy keresik az együttműködést azokkal a piaci szereplőkkel, akiknek egyedileg és közösen kidolgozott pénzügyi struktúrát tudnak adni, illetve segíthetik őket egy olyan fejlesztés piacra vitelében, amivel saját portfóliójukat tudják bővíteni.
 
 

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, ahol a tulajdonosi joggyakorló a Pénzügyminisztérium - kezdte előadását Tátrai Péter a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján. A cég teljes jogú tagja a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesületnek (HVCA). A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2011 óta van jelen a magyar piacon, és döntően a klasszikus iparágban tevékenykedő cégeket finanszírozza, fókuszában a gyártás, a beszállítói lánc, a családi vállalkozások és az exportképesség áll. 

A szakember közölte, 2020-ban volt egy stratégiai váltás a cégnél, amit a koronavírus-válság nem akadályozott, hanem éppenhogy felgyorsított. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. ugyanis nagyon gyorsan tudott válaszolni a piac azon finanszírozási problémáira, amelyeket a koronavírus-járvány okozott, kibővítették a befektetési lehetőségeiket, és a hagyományosan KKV finanszírozást elérhetővé tették a nagyvállalatok számára is. Hozzátette, a bizonyítottan a válság miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások finanszírozási igénye most már gyorsított folyamat mentén kerül elbírálásra, amit azt jelenti, hogy egy tipikusan 4-6 hónapos befektetési folyamatot akár 1 hónap alatt is végig tud vinni a cég a saját döntéshozói rendszerében.

Arra a kérdésre, hogy miért válassza valaki a tőkebefektetést, holott ez az egyik legdrágább finanszírozási forma Tátrai Péter elmondta, 

azonban így, olyan struktúrált finanszírozási lehetőségek nyílnak meg a cégek előtt, amelyek eddig nem voltak számukra elérhetők. Megnyílik a lehetőség egyéb banki finanszírozások előtt, akár olyan cégek számára is, amelyek eddig nem voltak hitelképesek. Emellett a tőkeági finanszírozás előnye még, hogy nem von el fedezetet a banktól, illetve a cégek számára a megerősített tőkehelyzet előnyt jelent a banki és beszállítói minősítésen is.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. működésével kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy a vállalkozásoktól kisebbségi tulajdont kérnek, és minden esetben csendestársként vesznek részt egy cég életében, tehát nem egy egyoldalú megállapodás születik, hanem egy együttműködés, amelyben mindkét cég konstruktívan tud együttműködni. Hozzátette, kibővült a befektetési méret a cégnél, így most már 350 - 5.000 millió forint között elérhető, vagyis akár a nagyvállalkozások számára is optimális lehet. Tátrai Péter hangsúlyozta, keresik az együttműködést azokkal a piaci szereplőkkel, illetve privát befektetőkkel - amelyek akár szakmai befektetők is lehetnek - akiknek egyedileg és közösen kidolgozott pénzügyi struktúrát tudnak adni, illetve segíthetik őket egy olyan fejlesztés piacra vitelében, amivel saját portfóliójukat tudják bővíteni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!