2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Agrárpénzek

EU: 2011 a gabona éve lesz

Jövőre az európai gazdák várhatóan több gabonát, ennek megfelelően kevesebb repcét fognak termeszteni, köszönhetően a gabonaárak folyamatos emelkedésének.
 
 

A Strategie Grains előrejelzése szerint 57,2 millió hektárnyi gabonát fognak ültetni a gazdák 2011-ben, amely 1,2 millióval haladja meg az előző évit. Ezen belül az árpa és a búza vetésterület növekedése átlagosnak mondható, míg kukoricából jelentősebb emelkedés várható.

Eközben az olajos magvak vetésterülete 300 ezer hektárral, 11,4 millió hektárra csökken, melyen belül a repcemag több, mint 5 százalékos csökkenést szenved el – állítja a Strategie Grains.

Utóbbi vetési ideje nagyjából már be is fejeződött Európában, ahol az augusztusi, szeptemberi időjárás miatt különösen nehézkes volt a vetés. Főleg Németországban és Lengyelországban okozott problémát a rengeteg eső. Márpedig ez a két ország termeli az EU repcemag termésének 40 százalékát.

A gabona vetésterülete elsősorban Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban fog nőni – ők az EU top búzatermelői – ahol búzából meghaladja majd az 5 milliárd hektárt a bevetett földek területe.

Repcéből már hiány van az EU-ban


A repcemag vetésterülete annak ellenére csökken, hogy az EU-ban a megnövekedett bioüzemanyag használat miatt a kereslet már meghaladja a kínálatot, így már évek óta importra szorul a régió repcéből. Az előrejelzések szerint 2010-11-ben a repcemag-készletek 1,1 milló tonnára csökkennek, amely háromheti kereslet fedezésére sem elegendő.

Ennek ellenér a repcemag áremelkedése még mindig elmarad a búzáétól, amely június óta több mint 60 százalékkal drágult.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu