2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Agrárpénzek

Évtizedekre lecsukhatják a lebukott áfacsalókat

Csaknem félmilliárd forint áfát csalt el egy magát diplomatának kiadó férfi, aki két társával együtt nagy mennyiségű élelmiszert hozott be az országba, majd a külföldi értékesítés látszatát keltve végül hazai nagyáruházakban adta el a termékeket. Az ügyben költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás miatt indított eljárást a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV). A bűnszervezet vezetőjét már két évvel ezelőtt letartóztatták, és akár 20 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.
 
 

Nagyjából 500 millió forint adót csalt el az a bűnszervezet, amelynek a vezetője hamis útlevéllel diplomatának adta ki magát – közölte a NAV. A férfi két társával együtt Szlovákiából nagy mennyiségű élelmiszert - főleg étolajat, lisztet és csirkehúst - importáltak az országba, de a szállítmányokban energiaital és mosópor is volt. Az árukat magyar és szlovák cégeken futatták át, majd külföldi értékesítés látszatát keltették, de valójában a hazai nagyáruházakban adták el a termékeket. Ezután hamis cégadatokkal végezték el az adóbevallást, és a bűnszervezet vezetője a valótlan költségszámlákkal csökkentette a bevételek után fizetendő adót.

A bűnbanda irányítóját két évvel ezelőtt tartoztatták le. A rajtaütés napján egyszerre 32 helyszínen tartottak házkutatásokat az adóellenőrök. A pénzügyi nyomozók luxusautókat, cukorcsomagoló gépsort, tehergépkocsi szerelvényt és 42 tonna kristálycukrot foglaltak le. Emellett a NAV további 71 millió forint jogosulatlan áfa-kiutalást akadályozott meg.

A NAV a három férfin kívül további hat gyanúsítottat hallgatott ki költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal továbbították a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnek. Az elkövetők akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben