Fagykár: a cseresznye megsínylette, az alma talán megússza

agrarszektor.hu
A váratlanul jött hideg és fagy igen komoly károkat okozott a hazai gyümölcsösökben, a pontos károkat jelen pillanatban még nem tudjuk - számol be a hirado.hu.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hirtelen beköszöntött hideg időjárásnak köszönhetően régiónként és fajonként eltérő, de sajnos elég komoly károkat szenvedtek a magyar gyümölcsösök.
Ennek ellenére az ágazati terméktanács vezetője elmondta, egyelőre korántsem biztos, hogy a gyümölcsök a jövőben ötven százalékos drágulást mutatnak majd. A kárjelentés 2-3 hét múlva várható.
Egy biztos: míg tavaly 25-30 százalékos kárt okozott a fagy a gyümölcsösökben, ez idén komolyabb és nagyobb mértékű lesz.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Kossuth rádiónak elmondta, hogy a piaci árak természetesen a fagykár mértékétől függően változni fognak.
A nem várt hideg és fagy leginkább Somogy, Nógrád, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Heves megyében, valamint a Duna-Tisza közében és a Jászságban okozott problémát.

A legnagyobb kár az előzetes becslések szerint a csonthéjasokat, a cseresznyét, a meggyet és a kajszit érte, a legkevésbé pedig várhatóan az almafák sérültek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03