2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Agrárpénzek

Fagykár: a cseresznye megsínylette, az alma talán megússza

A váratlanul jött hideg és fagy igen komoly károkat okozott a hazai gyümölcsösökben, a pontos károkat jelen pillanatban még nem tudjuk - számol be a hirado.hu.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A hirtelen beköszöntött hideg időjárásnak köszönhetően régiónként és fajonként eltérő, de sajnos elég komoly károkat szenvedtek a magyar gyümölcsösök.
Ennek ellenére az ágazati terméktanács vezetője elmondta, egyelőre korántsem biztos, hogy a gyümölcsök a jövőben ötven százalékos drágulást mutatnak majd. A kárjelentés 2-3 hét múlva várható.
Egy biztos: míg tavaly 25-30 százalékos kárt okozott a fagy a gyümölcsösökben, ez idén komolyabb és nagyobb mértékű lesz.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Kossuth rádiónak elmondta, hogy a piaci árak természetesen a fagykár mértékétől függően változni fognak.
A nem várt hideg és fagy leginkább Somogy, Nógrád, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Heves megyében, valamint a Duna-Tisza közében és a Jászságban okozott problémát.

A legnagyobb kár az előzetes becslések szerint a csonthéjasokat, a cseresznyét, a meggyet és a kajszit érte, a legkevésbé pedig várhatóan az almafák sérültek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu