2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Agrárpénzek

Fazekas kinyitotta a pénzcsapot

Megkezdték a területalapú támogatások utalását a gazdáknak, első ütemben 102 ezer kérelmezőhöz juttatnak el 47 milliárd forintot meghaladó összeget. Az utalások második ütemében, a következő hetekben további 50 ezer ügyfél kapja meg a támogatást, közel 80 milliárd forint értékben. A fajlagos támogatási összeg az elmúlt hét évben több mint a duplájára nőtt.
 
 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elindította a területalapú támogatások és a különleges tejtámogatások elektronikus utalási rendszerét csütörtökön a komáromi Solum Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón.

Hosszú ideje tartó csökkenés után 2012-ben nőtt először a területalapú támogatást igénylők száma, az idén összesen 180 ezer kérelmet nyújtottak be. A most elutalt összeg a teljes területalapú támogatás 50 százalékát kitevő előleg, amely a gazdáknak megkönnyíti az őszi munkák elvégzését. A benyújtott kérelmek több mint fele a dél-alföldi és az észak-alföldi régióból érkezett.

Czerván György, a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, az idén már nem kellett Brüsszeltől engedélyt kérni az előleg folyósítására, mert 2014-től a kifizetés nemzeti hatáskörbe került. Miközben az unió közös agrárpolitikára fordított költségvetése 11 százalékkal csökkent, a Magyarország agrár- és vidékfejlesztésre hét év alatt 1,9 milliárd euróval többet kap a közösség forrásaiból.

A vetési munkákkal kapcsolatban a gazdálkodóknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a zöldítési támogatás egyik feltétele a megfelelő vetésforgó alkalmazása. Amíg egy tízhektáros területen elég egyfajta növényt termelni, addig 10 és 30 hektár között legalább kétféle, 30 hektár fölött pedig legalább háromféle kultúrát kell termeszteni. 2015 és 2020 között az állattenyészetési ágazat támogatására 212 milliárd forint további támogatást tervez a minisztérium hazai költségvetési forrásokból.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu