2022. január 20. csütörtök Fábián, Sebestyén

Hírek - Agrárpénzek

Feldman: uniós szinten is elképesztően fejlődik a magyar mezőgazdaság

625 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgazdaság hitelállománya 2018 harmadik negyedévére - emelte ki Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára a siófoki Agrárszektor Konferencián. Látványosan fejlődött Magyarország mezőgazdaságának termelékenysége az Európai Uniós (EU) összevetésben is 2010 óta. A magyar agrárium kibocsátása folyó áron az első, változatlan áron pedig a harmadik legnagyobb volt az Európai Unióban 2010 és 2017 között. Az államtitkár szerint habár Magyarország nemzetközileg már számtalan mezőgazdasági ágazatban most is versenyképes, sok ágazatról ugyanakkor csak azt lehet elmondani, hogy minden lehetőség megvan a sikerre.
 
 

A magyar mezőgazdaság termelékenysége 2010 óta Európai Uniós összevetésben is látványosan fejlődött, az agrárium kibocsátása folyó áron az első, változatlan áron pedig a harmadik legnagyobb volt az EU-ban 2010 és 2017 között – mondta Feldman Zsolt. Az egy hektárra jutó változatlan áron számolt bruttó hozzáadott érték 48 százalékkal emelkedett 7 év alatt, ami azt jelenti, hogy Magyarországé volt a negyedik legjobb az unióban. 2010 óta 50 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdaság export értéke, nőtt a foglalkoztatottak száma, és a nettó keresetek is átlagosan 12 százalékkal emelkedtek egy év alatt. A vállalkozások a tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy 300 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, 2018 harmadik negyedévére pedig 625 milliárdra forintra nőtt a magyar mezőgazdaság hitelállománya - tette hozzá. 

A mezőgazdaságban az elmúlt két évtizedben nagyon erőssé vált a verseny - hangsúlyozta az államtitkár. A magyar mezőgazdaság nemzetközileg is versenyképes néhány ágazatban, mint az olajos növények, a méz, vagy a baromfi, sok ágazatról ugyanakkor csak azt lehet elmondani, hogy minden lehetőség megvan arra, hogy sikeres legyen. Folyamatosan fejlődnek és jelen vannak a digitalizáció különböző eszközei és az ehhez hasonló folyamatok a mezőgazdaságban is, Magyarországnak pedig gyorsítania kell a fejlődést ezen a területen - emelte ki Feldman Zsolt. 

Egészen a hét elejéig 148 ezer ügyfélnek fizetett ki közvetlen támogatást a Magyar Államkincstár (MÁK), év végéig pedig 230 milliárd forintot tervez eljuttatni - mondta az államtitkár. Jövő héttől elindul a zöldítési támogatások kifizetése is, a termeléshez kötött támogatások magas szintű folyósítása pedig folytatódik tovább. A kis és közepes méretű családi gazdaságokra fordítják majd a vidékfejlesztési támogatások nagy részét. A Vidékfejlesztési Programban 650 milliárd forintnyi olyan pályázat és támogatási jogcím létezik, amelyek több éves kifizetési rendszerben működnek, így 2018-2019-ben ez látványos kifizetéseket jelent majd. 

Az öntözésfejlesztést évek óta sürgeti mindenki, az elmúlt hónapokban pedig összeállt egy szakmai csomag, amelyben évi 17 milliárd forint támogatásról döntött a kormány, ez pedig 2030-ig 170 milliárd forintot jelent - tájékoztatott Feldman Zsolt, aki szerint ez hatalmas áttörésnek számít az elmúlt évekhez képest. A napokban tárgyal ugyanakkor arról a kormány, hogy létrehoz egy újabb javaslatcsomagot, amely a vízkínálati és vízkeresleti oldalról egyaránt előremutató javaslatokat tesz, valamint jövőre elkészül a beruházások adminisztratív akadályait elhárító törvénycsomag.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!