2023. március 27. hétfő Hajnalka

Itt vannak a friss számok: ilyen évet zárt valójában a magyar mezőgazdaság 2020-ban

MTI
A mezőgazdasági termelés 2020-ban az előző évi áron 2,2 százalékkal csökkent, folyó áron viszont a 7,2 százalékos áremelkedés jóvoltából 4,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A növénytermesztés változatlan áron számolt termelése 3,3 százalékkal, az állattenyésztésé 1,3 százalékkal csökkent 2019-hez képest. A 10,3 százalékos és a 3,2 százalékos árváltozás hatásával együtt a termelési érték 6,6 százalékkal, illetve 1,8 százalékkal nőtt - közölte második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A mezőgazdaság tavalyi kibocsátása elérte a 2973 milliárd forintot. Ebből 1733 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1026 milliárd forinttal az állattenyésztés részesedett. Novemberben kiadott első becsléséhez képest mindössze 20 milliárd forinttal (0,67%-kal) javította felfelé a mezőgazdaság teljes tavalyi kibocsátási értékét a KSH.

A növénytermesztés 58%-kal, az állattenyésztés 34%-kal vette ki a részét a teljesítményből, az alaptevékenységek aránya az elmúlt tíz év alatt 1-2 százalékpontos ingadozástól eltekintve lényegében nem változott. A bruttó hozzáadott érték - 1281 milliárd forint - előző évi áron 6,6%-kal csökkent, folyó áron 9,9%-kal nőtt az előző évihez viszonyítva, amit a 17,6%-os árindex segített - derült ki a KSH friss adataiból. A folyó termelőfelhasználás volumene 0,9%-kal, az ára 0,4%-kal növekedett, értéke összességében 1,3%kal haladta meg az előző évit. A nagyobb ráfordítással előállított kevesebb agrártermék a mezőgazdaság termelékenységének visszaesését mutatta, ami mérsékelte a hozzáadott érték növekedését.

Az előzetes adatok szerint a teljes mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 3,5%-át adta. A növénytermesztési ágazat összes termékcsoportjának termelése a tavaszi aszály, a kalászosok betakarítását nehezítő csapadékos nyári hónapok és a betakarított szántóföldi terület zsugorodása miatt csökkent, ami alól csak néhány növényfaj - árpa, kukorica, paradicsom - jelent kivételt. A gabonafélék termése 2,1%-kal lett kevesebb az előző évi magas bázishoz képest. A 8,9%-os drágulással a termelés értéke 6,7%-kal nőtt.

A legfontosabb gabonanövények közül a búza termése 7%-kal csökkent, a kukoricáé 1,3%-kal nőtt. Az árpa termésmennyisége 3,6%-kal emelkedett az előző évihez képest. Az ipari növények volumene 3,8%-kal, a növénycsoport nagy részét kitevő repce terméseredménye 5,8%-kal, a napraforgóé 2,3%-kal esett vissza. A cukorrépából 7,7%-kal termett kevesebb.

A kertészeti termékek termésmennyisége 0,6%-kal maradt el az előző évitől. Az áremelkedés 5,4%-os mértékével értékben 4,7%-os növekedést mutatott. A gyümölcsfélék termésmennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség, az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 25%-kal visszaesett. A szőlő mennyisége is csökkent 8%-kal, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

Az állattenyésztés kibocsátását az új koronavírus okozta járvány és az állategészségügyi vészhelyzetek - például afrikai sertéspestis, madárinfluenza - miatti kedvezőtlen gazdasági körülmények is befolyásolták. Az élő állatok átlagos mennyisége 2,4%-kal csökkent, ezen belül a szarvasmarháé 1%-kal nőtt, a sertésé 1%-kal, a baromfié 5%-kal csökkent. Az állati termékek mennyisége összességében 1,3%-kal emelkedett. A tejtermelés, a tejkvóta 2015-ös kivezetése óta lassú növekedési pályára állt. A 2020-ban felvásárolt tejmennyiség 1575 millió liter volt, 2,7%-kal több az előző évinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?