Megérkeztek a friss számok: ilyen évet zárt a magyar mezőgazdaság 2023-ban

Megérkeztek a friss számok: ilyen évet zárt a magyar mezőgazdaság 2023-ban

agrarszektor.hu
2023-ban a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ami összesen 6,5 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez a teljes termelési volumen 25 százalékos emelkedése is hozzájárult, ugyanakkor az ágazat teljes kibocsátási árszínvonala mintegy 15 százalékkal csökkent. A növénytermesztés volumene 44 százalékkal volt nagyobb, az állattenyésztésé ellenben 0,5 százalékkal csökkent. Az egyes szántóföldi növények rekordmagas volumennövekedése az előző év alacsony bázisával hozható összefüggésbe.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint 2023-ban a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ez 6,5%-kal több az egy évvel korábbinál. Mint írták, a 2022-es évhez képest idén:

A növénytermesztés termelési volumene 44%-kal nőtt az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 64%-kal, ezen belül a kukoricáé 121%-kal, a rozsé 63%-kal, a zabé 62%-kal, az árpáé 42%-kal, a búzáé pedig 36%-kal növekedett. A repce termésmennyisége 16%-kal, a napraforgóé 56%-kal lett nagyobb. A fehérjenövényeké, a cukorrépáé és a dohányé szintén nőtt, így az ipari növények mennyisége összességében 44%-kal gyarapodott. A takarmánynövények volumene 24%-kal nőtt, míg a kertészeti termékeké 14%-kal, a burgonyáé pedig 9,6%-kal. A gyümölcsfélék volumene ugyanakkor 0,3%-kal mérséklődött, ezen belül az alma termésmennyisége 39%-kal nőtt, a baracké 40%-kal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a szőlő volumene változatlan maradt. Az állattenyésztés teljes termelési volumene 0,5%-kal mérséklődött. Az élő állatok termelése 0,6%-kal nőtt, az állati termékeké 2,7%-kal csökkent.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 6,5%-kal, termelési volumene - az árak 15%-os csökkenése mellett - 25%-kal bővült. A folyó termelőfelhasználás volumene 1,5%-kal mérséklődött, ára összességében 1,7%-kal emelkedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül a műtrágya volumene 10%-kal, a növényvédő szeré 8%-kal, a takarmányoké 1%-kal csökkent, a többi ráfordítás enyhén növekedett vagy változatlan maradt.

A bruttó hozzáadott érték 19%-kal, volumene pedig 79%-kal bővült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 4,1%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 16%-kal, a vállalkozói jövedelem 13%-kal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 5,5%-kal lett nagyobb az előző évhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58