Figyelmeztet a kamara: rengeteg pénzről mondanak le önként a magyar gazdák

Figyelmeztet a kamara: rengeteg pénzről mondanak le önként a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Időjárás tekintetében a 2019-es év sem kímélte a mezőgazdasági termelőket, sosem volt még példa arra, hogy egy szezonon belül minden időjárási kockázat előforduljon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint mindezek ellenére a kisebb gazdaságok jelentős többsége nem rendelkezik semmiféle biztosítással.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A NAK biztosításközvetítő falugazdászainak visszajelzése alapján elmondható, hogy az aszályos időszakot követően megnőtt a mezőgazdasági biztosítások után az érdeklődés, olvasható a kamara oldalán. A hosszan tartó csapadékhiányos időszakot aztán hetekig tartó esőzés váltotta fel, ami a kultúrák egy részének még időben érkezett, viszont volt olyan terület is, ahol az aszály okozta kárt a belvíz kártétele követte. Tovább rontotta a helyzetet, hogy július folyamán több igen jelentős vihar is volt, amelyek már nemcsak a kultúrnövényekben okoztak jelentős veszteséget, de a mezőgazdasági épületeket, a fóliasátrakat, az üvegházakat és az öntözőberendezéseket is megrongálták. A júliusi viharok okán az Agrárminisztérium a kárenyhítési rendszerben nem kezelt káreseményekre de minimis támogatás keretében nyújtott kárenyhítést.

Kép forrása: Getty Images

Az igényének benyújtására október folyamán volt lehetőségük a gazdáknak. A kamara azt tapasztalta, hogy bár az esetek nagy többségében a gazdáknak lett volna lehetősége biztosítani a termeléshöz szükséges berendezéseket, de csak nagyon kevesen élnek a biztosítók által nyújtott pénzügyi védelemmel. A NAK szerint a 100 hektárnál kisebb gazdaságok jelentős többsége semmiféle biztosítással nem rendelkezik. Ami azért rossz hír, mivel az állami kárenyhítési alapból csupán a kárenyhítési összeg 50%-át kaphatják meg azok a termelők, akiknek nincs növénybiztosításuk.

A kamara fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a mezőgazdasági kockázatkezelés két pillérből áll. A kárenyhítési alapból és a növénybiztosításból. Utóbbira a gazdák akár 70%-os díjtámogatást is igényelhetnek. Hatékony védelmet csak a két pillér együttes alkalmazása jelenthet az időjárási kockázatok káros anyagi következményei ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43